Секретарят на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид е пребит вечерта на 19 януари. Настанен е в болница. Това съобщи във фейсбук профила си евродепутатът Андрей Ковачев.

Той призова за моментална реакция на властите в Република Северна Македония и България. Полицията е информирана, а европейските институции предстои да бъдат запознати със случая, пише още Ковачев.

По-късно в ефира на bTV евродепутатът поясни, че се е опитал да се свърже с пострадалото момче, но то било в изключително тежко състояние и не е можело да говори. Трима души са го пребили и са му казали, че искат да го убият, защото е българин, допълни още Андрей Ковачев.

Той заяви, че се е свързал се с вицепрезидента и представители на България и с външния министър на РСМ Буяр Османи, който потвърдил, че тримата нападатели са идентифицирани.

Евродепутатът посочи продължаващите омраза, дискриминация и насилие като нетърпими и че е крайно време да спрат. Той обвини политическата класа, медиите и академичните среди в създаване на атмосфера на омраза и преследване на българите.

Припомняме, това е поредното посегателство срещу клуб „Цар Борис III“, а в случая и срещу българин свързан с него.

На 24 ноември от преминаващ автомобил бе стреляно с оръжие по сградата на българския клуб. Тогава Министерството на външните работи изпрати протестна нота до посолството на Северна Македония в София.

Външно написа протестна нота след стрелбата на клуба в Охрид

Външно написа протестна нота след стрелбата на клуба в Охрид

МВнР определя случаят като сериозно криминално деяние

Само два дни преди това прозорците бяха счупени от трима маскирани, които хвърляха камъни. Същото се случи и при официалното откриване на клуба.

На 12 октомври неидентифицирано лице счупи с брадва табелката на културния клуб. Извършителят е крещял „фашисти“ и е отправял обидни реплики.