helicopter_tass_486779_b

По суша, море и въздух: с какво се придвижва президентът на Русия

За специалната подготовка на президентските шофьори и за летателния команден пункт четете в обзора на транспортните средства на Владимир Путин.
путин

Снимка: Алексей Николски / РИА „Новости“
През октомври 2012 година в Тайницката градина на Кремъл бе оборудвана площадка за хеликоптери – за Путин. Той лети изключително с руски хеликоптери Ми-8.

„Вятърните въртележки“ (Вертушки) са се приземявали на територията на Кремъл и преди, включително и с първия президент на Русия Борис Елцин на борда. Само че площадката беше на Ивановския площад и вибрацията от хеликоптерите можеше да повреди историческите здания на Кремъл. И ето, че я пренесоха по-далече.

Гараж със специално предназначение

По суша Владимир Путин се придвижва с Mercedes-Benz S600 Pullman – в регистъра на Федералната служба за охрана (ФСО) са зачислени 11 такива автомобила.

С всичките коли се разпорежда структурното подразделение на ФСО – Гараж със специално предназначение (ГСП). Историята му започва през 1921 година, когато Съветът на народните комисари се разпорежда да бъдат заделени няколко коли, които да обслужват семейството на Ленин.

Задължителните атрибути на колите от президентския парк са бронирана капсула, система за авариен пробег (тя позволява на автомобила да продължи да се движи още не по-малко от 30 километра със скорост над 80 километра в час, дори ако и четирите гуми са простреляни), а също и система за контрол на качеството на въздуха и всякакви други битови удобства.

Снимка: Сергей Гунеев / РИА „Новости“Снимка: Сергей Гунеев / РИА „Новости“

Шофьор за първия

Кандидатът да стане част от екипа на президентските шофьори преминава през сериозен психофизически подбор и тренировки по шофиране в екстремни условия. Дълго време трябва да поработи като шофьор в оперативното подразделение на ФСО. А след това да натрупа опит като шофьор на съпровождаща кола. И чак след това може да претендира за длъжността шофьор на президента или премиера. Общо този процес отнема от седем до 15 години.

Шофьорите на президента са повече от 10. Те са професионалисти от висок клас, но въпреки това, тренират веднъж седмично. В задължителния комплекс влиза стрелба по време на движение, шофиране на тренажор, имитиращ лед, водна преграда и взрив.

Кавалкада конници

Веднъж водещият на телевизионния канал НТВ Вадим Такменьов, който пътувал с Путин в неговата кола, полюбопитствал дали той знае за задръстванията, които създава президентският кортеж. „Поднасям извиненията си. Съжалявам. Но какво да се прави, трябва все пак да се работи. Как другояче да се пътува“, отговорил Путин. Водещият предложил да се следва примера на (френския президент – бел. ред.) Франсоа Оланд, чийто кортеж спирал на светофарите по пътя за церемонията по встъпване в длъжност президент на Франция. „Той е добър човек. Само че аз не се занимавам с популизъм“, отговорил Путин.

За да бъдем справедливи, трябва да отбележим, че ескортът на президента на САЩ Барак Обама също създава не малко затруднения на шофьорите.

Най-секретният летателен отряд

Снимка: Михаил Климентиев / РИА „Новости“Снимка: Михаил Климентиев / РИА „Новости“

Към Управлението по делата на президента (създадено е в началото на 1990-те години за обезпечаване на потребностите на високопоставените чиновници) има цял авиопарк – Специален летателен отряд „Русия“ (СЛО). В кръга на неговите клиенти влизат президентът, премиерът, главата на външното министерство, председателят на Държавната дума, други висши длъжностни лица и патриархът на цяла Русия. Самолетите на СЛО „Русия“ превозват освен това журналисти от кремълския и премиерския пул, членове на делегации, сътрудници на пресслужбата и протокола.

Авиопаркът се състои основно от самолети Ил-96-300 и Ту-214. В скоро време към тях ще се присъединят и два Сухой Суперджет 100. Отрядът включва и летящ пункт за управление – този самолет е оборудван със специални системи за връзка, позволяващи на президента в зашифрован режим да води преговори и да управлява ядрените сили на Русия. В отряда, както следва логично и от името на СЛО, има предимно родни самолети. Всички излитанията стават от правителственото летище Внуково-2.

Снимка: РИА „Новости“Снимка: РИА „Новости“

Основен президентски самолет от 1996 година е значително модифицираният вариант на пътническия Ил-96. По време на полет държавният глава може да се свързва с всяко ведомство и учреждение, а също и да води международни разговори или да прави конферентни връзки. Борд номер 1 е в състояние да стане летящ пункт за управление на върховния главнокомандващ, макар нито веднъж в историята на самолетите от този тип да не им се е налагало да изпълняват толкова извънредна роля.

За пътуванията по вода към Управлението по делата на президента има две яхти, три кораба, седем катера и един катамаран с платна. Необичайните транспортни средства, които използва президентът, се предоставят от други организации. Например батискафът, в който Путин оглеждаше византийски кораб на дъното на Черно море, се числи на Руското географско общество.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *