ПЕС поиска преглед на избирателните списъци и медийна реформа преди изборите в Македония

 

„Ние сме тук в Скопие, за да покажем на македонския народ, че международната общност наблюдава процеса и че сме оптимисти за демократичните избори през юни.

За да се случи това, призоваваме всички партии в Македония да прилагат споразумението от Прзино, гарантираики изчистване на избирателните списъци и реформа на медийната среда, включително на медийния регулатор.“

Това заяви президентът на европейските социалисти по време на конференция, организирана съвместно от ПЕС, Международния Център „Олоф Палме“ и Прогресивния институт за социална деморация. На срещата беше демонстрирана широката подкрепа от страна на европейската социалдемокрация – присъстваха депутати и представители на левите партии от Великобритания, Норвегия, Швеция, Австрия, Италия, Франция и Балканите.

Оспорваните избори през 2014 г. и разкритията на Социалдемократическия съюз на Македония за масови незаконни подслушвания, включително на лидера на СДСМ, корупция, изборни измами, контрол на медиите и съдебната власт доведоха до масови протести.

С посредничеството на ЕС се създаде Пътна карта с ключови реформи за свободни и честни избори, които трябваше да се проведат на 24-ти април 2016 г. Въпреки това, опозиционните партии, както и делегацията на ЕС и посолството на САЩ в Скопие се съгласиха, че честни избори няма да бъдат възможни на тази дата, тъй като необходимите реформи не са реализирани.

ПЕС поиска да бъдат изпълнени без забавяне условията – изчистване на списъците и медийна реформа, така че на 5 юни да бъдат проведени свободни и честни избори и да бъде избрано ново демократично правителство.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *