Очевидно няма ползи от въвеждането на еврото като паралелна валута. Защо да се прави този експеримент? Винаги трябва да се гледа каква е ползата за държавата и за хората. Това заяви бившият социален министър Христина Христова пред bTV.

Тя се притеснява от гледна точка на хората с по-нисък социален статус от спекулативни практики на пазара. С паралелното въвеждане на еврото никой не подчерта някаква полза, разкритикува Христова.

Според нея е по-добре България да се концентрира върху изпълнението на критериите за влизане в еврозоната. Би трябвало, ако изпълняваме добре плана, да има плавен преход с въвеждането на еврото, да се опитваме да преодоляваме спекулативните практики и тенденции и тогава заплатите да преминат в евро, посочи Христова.

Григор Сарийски: ПВУ е заложник на стремежа за вкарване на България в еврозоната

Григор Сарийски: ПВУ е заложник на стремежа за вкарване на България в еврозоната

В бюджета на Асен Василев има доста пожелателно мислене

Димитър Маргаритов, бивш председател на Комисията за защита на потребителите, заяви, че с една такава екстравагантна идея да пазаруваме с левове и евро се поставя на карта доверието на хората към еврото. Дори да бъдат обявени цените на двете валути, няма да е ясно как ще се търгува в магазина и откъде идва валутата, смята Маргаритов.

Банкерът Левон Хампарцумян пък определи като провокация към Европейската централна банка паралелното въвеждане на еврото към лева. Няма да можем да свикнем с еврото, ако се въведе като валута в магазините. Това е добра идея, ако някои прави докторат в някой университет да провокира системата, да изследва и да защитава тези, а в живия живот ще доведе до хаос, коментира Хампарцумян.

България трябва да си напише домашното и да влезе в еврозоната час по-скоро“, настоя Левон Хампарцумян.

Колко големи са бонусите от евентуалното влизане на България в Еврозоната

Колко големи са бонусите от евентуалното влизане на България в Еврозоната

За един несъстоял се дебат, а и доклад