Папа Франциск отказа да различва „добро и лошо“ във войната в Украйна, каза той, цитиран от италианския всекидневник La Stampa, който съобщи за разговора на папата с редакторите на йезуитските европейски списания, предава Ройтерс.

Запитан дали е на страната на руския президент Владимир Путин, папата отговори: „Не, не съм, просто съм против свеждането на сложността на ситуацията до разграничаването на добро и лошо“.

Папа Франциск се надява да се срещне с главата на Руската православна църква патриарх Кирил  през септември в Казахстан, добави той.

Припомняме, че на 3 май папа Франциск обяви, че е поискал среща с руския президент Владимир Путин в Москва около три седмици след началото на инвазията в Украйна, за да се опита да спре войната, но не е получил отговор.

Папа Франциск тогава направи безпрецедентно посещение в руското посолство, когато започна войната, посочи, че около 20 дни след конфликта е помолил държавния ватикански секретар кардинал Пиетро Паролин да изпрати съобщение за поисканата среща до Путин.

В същото изказване той заяви, че вече „живеем в Третата световна война“

В текста на разговора, който Светият отец проведе миналия месец с редакторите на йезуитските медии и публикуван във вторник в La Stampa, той също каза, че ситуацията не е черно-бяла и че войната „може би по някакъв начин е била провокирана„.

Докато осъждаме „свирепостта, жестокостта на руските войски, не трябва да забравяме истинските проблеми, ако искаме те да бъдат решени„, каза Франциск, включително оръжейната индустрия, която е сред факторите, които осигуряват стимули за войната.

„Това, което виждаме, е бруталността и жестокостта, с която тази война се води от войски, предимно наемници, които руснаците използват. И руснаците всъщност предпочитат да изпращат чеченци, сирийци, наемници напред. Но опасността е, че виждаме само това, то разбира се е чудовищно, но ние не виждаме цялата драма, която се разиграва зад тази война, която може би или е била провокирана от нещо, или не е предотвратена. И не мога да не спомена изпитанията и търговията с оръжие. Това е много тъжно, но това е целият смисъл.“

Наистина бих искал да подчертая този момент: героизма на украинския народ. Това, което виждаме сега, е ситуация на световна война, глобални интереси, трафик на оръжие и геополитическо присвояване, което измъчва героичния украински народ“.

„Вярно е също, че руснаците смятаха, че всичко ще свърши след една седмица. Но те се объркаха. Те се сблъскаха със смели хора, хора, които се борят да оцелеят и които имат своя история на борба“, каза той.

Франциск каза, че няколко месеца преди президентът Владимир Путин да изпрати войските си в Украйна, понтифексът се е срещнал с неназован държавен глава, който изрази загриженост, че НАТО „лае пред портите на Русия“ по начин, който може да доведе до война.

Тогава Франциск каза със собствените си думи: „Не виждаме цялата драма, която се разгръща зад тази война, която може би по някакъв начин е била или провокирана, или не е била предотвратена„.

Питайки се риторично дали това го прави „про-Путински глас“, той каза: „Не, не съм. Би било опростено и погрешно да се каже такова нещо„.

Кремъл: Няма споразумение за среща между Путин и папа Франциск

Кремъл: Няма споразумение за среща между Путин и папа Франциск

Позицията на Русия идва повече от месец, след като папата е отправил искането си

В неделното си обръщение папата също така призова хората да не „свикват“ с войната в Украйна. „Нека не позволяваме на изминалото време да притъпи болката ни и загрижеността ни за тези мъченици“, каза той

Ватикана обяви в четвъртък, че пътуването от 2 до 7 юли в ДР Конго и Южен Судан е отложено за неопределено време заради проблемите с дясното коляно на 85-годишния папа, които го принудиха да използва инвалидна количка вече повече от месец.

Папата подхрани слухове за бъдеща оставка

Папата подхрани слухове за бъдеща оставка

Според други той имал още твърде много за вършене