Kynev13(1)

Наш депутат с голямо признание на международен форум

Ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) инж. Петър Кънев беше избран с убедително мнозинство за заместник-председател на Асамблеята по финансовите въпроси. Изборът се състоя по време на 61-ата пленарна сесия на Генералната асамблея на ПАЧИС, чиито домакин е турската столица Анкара.

Kynev12(1)За поста заместник-председател по финансовите въпроси бяха издигнати кандидатурите на представители на парламентите на България и Република Северна Македония, гласуването беше тайно. За избирането на инж. Петър Кънев на поста бяха подадени 37 от всички 46 гласа.

В Генералната асамблея на ПАЧИС, която беше открита на 4 май 2023 г. от председателя на турския Меджлис Мустафа Шентоп, участват народните представители Петър Кънев, Павел Христов и Рамадан Аталай. На нея беше отбелязан 30-годишният юбилей от създаването на организацията.

В първия ден на форума делегатите на страните членки на ПАЧИС обсъдиха ролята на парламентарната дипломация в динамиката на глобалните изменения. По тази тема изказване направи ръководителят на делегацията на Народното събрание инж. Петър Кънев.

Делегатите ще приемат препоръки, свързани с ролята на парламентите за повишаване на енергийната сигурност в държавите членки на ЧИС, за укрепване на икономическата стабилност, както и за ролята на медиите в социално-икономическото развитие. Националните политики и развитието на космическите технологии също ще обсъдят парламентаристите от държавите членки на ЧИС.

По време на Генералната асамблея на ПАЧИС беше избран заместник-генерален секретар по организационните въпроси, бяха разгледани одитния доклад и проектобюджета на асамблеята.

В ПАЧИС участват Албания, Армения, Азербайджан, Република Северна Македония, България, Грузия, Гърция, Молдова, Украйна, Румъния, Русия, Сърбия и Турция.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *