От офиса на евродепутата Елена Йончева съобщават тази сутрин, че има опити заседанието на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент, на което днес трябва да бъде изслушан главният прокурор Иван Гешев, да се осуети.

С аргумент, че вчера ВСС е взел решение за освобождаването на Иван Гешев, ЕНП и нейни представители се опитват за отмени изслушването на главния прокурор. Член на ЕНП е ГЕРБ.

Припомняме, че вчера самият Иван Гешев напусна заседанието на ВСС с аргумента, че трябва да лети за Страсбург. Така не присъства реално на гласуването за своето отстраняване, което стана с 16 гласа „за“ и 4 „против“.

Иван Гешев отстранен от ВСС от поста главен прокурор

Иван Гешев отстранен от ВСС от поста главен прокурор

16 гласа „за“ уронването на престижа на съдебната власт

От офиса на Елена Йончева припомнят, че според чл. 129 ал. 2 от Конституцията на Република България, „Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.“

Докато президентът не вземе решение, Иван Гешев е все още главен прокурор на Република България.

Припомняме, че вчера с прессъобщение прокуратурата потвърди, че при изслушването си Иван Гешев има намерение да информира представителите на Европейския парламент за хода на делото по скандала Барселонагейт, по което именно иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но и за т.нар. разследване за златните кюлчета – отново свързано с бившия премиер.