Evroparlament

Министерството на външните работи (МВнР) критикува изказването на премиерът на Албания Еди Рама

Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна кандидат за членство в ЕС. Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи (МВнР) по повод изказването на премиерът на Албания Еди Рама при пристигането му в Брюксел за срещата на лидерите от Западните Балкани и представителите на ЕС, която се проведе вчера.

Еди Рама: България държи за заложници две страни от НАТО

Той определи блокирането на преговорите на Република Северна Македония с евросъюза като „позор“. Албания също е възпрепятствана, защото Брюксел свърза напредъка на Тирана по пътя към членство с този на Република Северна Македония.

България винаги е била сред тези държави членки на Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ, се посочва в позицията на МВнР.

Еди Рама: Албания е заложник на спора между България и Северна Македония

„Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес. През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза. Отстояваме я и днес, въпреки всичко, в името на общото европейско бъдеще“, отбелязват от МВнР.

„Премиер на бъдеща Западна България“: Реакции след шегата на Еди Рама за Ковачевски

„В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване“, се казва още в позицията на външното ни министерство.

„На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават. Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател“, отбелязват от МВнР.

Print Friendly

Автор: vesti.bg


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *