Канцлерът на Германия в оставка Ангела Меркел официално се прости с поста си на тържествена церемония в Берлин тази вечер. В двора на министерството на отбраната се състоя „Голяма вечерна заря“ (Der Große Zapfenstreich), съобщи Дойче веле.

Заради противоепидемичните мерки събитието се проведе в ограничен формат – присъстваха около 200 души, сред които 52-ма министри в правителствата, оглавявани от Меркел през 16-те години на нейното управление.

В едно от последните си публични изявления като глава на правителството Меркел за пореден път благодари на всички, които са се изправили в битка с коронавирусната пандемия.

Меркел няма да се занимава с политика след оттеглянето си

Меркел няма да се занимава с политика след оттеглянето си

Първо ще си даде почивка…

„Бих искала да благодаря на всички, които с всички сили се борят с пандемията„, заяви тя, като се обърна специално към лекарите и медицинските служители, както и към работещите в хуманитарните организации и Бундесвера.

Същевременно Меркел отправи критика към тези, които отричат научните данни и създават объркване в обществото по отношение на пандемията.

„Там, където омразата и насилието се смятат за законно средство за отстояване на интересите, са поставени границите на нашата толерантност като демократи“, посочи тя.

Ангела Меркел вече официално не е канцлер

Ангела Меркел вече официално не е канцлер

Ще изпълнява функциите до избиране на ново правителство…

На церемонията, по желание на Ангела Меркел, наред с християнския химн от XVIII век „Славим те, Велики Боже“ (Großer Gott, wir loben Dich) оркестърът на Бундесвера изпълни и песни на две легендарни изпълнителки от Западна и от Източна Германия: „За мен ще вали дъжд от червени рози“ (Für mich soll’s rote Rosen) на популярната актриса и певица Хилдегард Кнеф и шлагера от 70-те години на миналия век „Ти забрави цветния филм“ („Du hast den Farbfilm vergessen“ ) на източногерманската пънк-рокерка Нина Хаген.

Избора на последната песен Меркел обясни с асоциациите за нейната младост, които тя поражда. Освен това, тя е не просто от бившата ГДР, а от избирателния район в провинция Мекленбург-Предна Померания, където Ангела Меркел много пъти е печелила мандат за Бундестага.

Военната церемония „Голяма вечерна заря“ се смята за най-висшата проява на почест, която въоръжените сили на Германия могат да окажат на гражданско лице. Освен като жест към федералните канцлери, този церемониал се изпълнява при честване на федералните президенти и министрите на отбраната при тяхното оттегляне от заеманата длъжност. Традицията датира от XVI век.

Церемонията винаги се провежда вечер, със запалени факли, и включва няколко музикални композиции, сред които присъстват националният химн и марш.