Германският канцлер Ангела Меркел се е съгласила със своята партия, че избиването на арменци от Османската империя трябва да бъде определено като геноцид, но канцлерът няма да присъства по време на гласуването в Бундестага по въпроса, обяви нейната говорителка, цитирана от „Франс прес“.

„Тя ми каза тази сутрин, че застава на страната на своята парламентарна група”, отбеляза говорителката Кристиане Вирц пред журналисти, запитана дали Меркел е дала одобрението си за резолюцията на парламента за арменския геноцид по време на заседание на партията днес.

Обаче германският канцлер няма да може да присъства на гласуването в Бундестага заради други официални ангажименти в работния си график, уточнила говорителката.

Християндемократическата партия на Меркел и коалиционния им партньор – Социалдемократическата партия, заедно с опозиционната Зелена партия, подготвиха резолюция, озаглавена „Възпоменание и памет за геноцида срещу арменците и други християнски малцинства през 1915 и 1916 г.”

Текстът ще бъде подложен на гласуване в четвъртък, но в навечерието на инициативата представители на турските власти излязоха с остри предупреждения и коментари, като евентуалното приемане на резолюцията щяло да навреди на отношенията между двете страни.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган телефонира на Меркел във вторник по казуса, докато премиерът Бинали Йълдъръм нарече резолюцията „нелепа”.