Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че не е ясно дали евролидерите ще постигнат споразумение за 750 милиарда евро фонд за възстановяване на икономиката от пандемията на срещата на върха тази седмица. Тя направи коментара на фона на съпротивата на някои държави членки, информира АФП.

„Пътят, по който трябва да се движим, все още е труден. Не знам дали ще постигнем споразумение“, каза Меркел преди специалната среща на върха на ЕС в петък.

Меркел обяви война на отричащия фактите популизъм

Меркел обяви война на отричащия фактите популизъм

Канцлерът изнесе реч пред Европейския парламент

Тя обаче подчерта, че фондът за възстановяване „трябва да бъде огромен“.

„Тъй като задачата е огромна, отговорът също трябва да бъде голям“, отбеляза тя след среща с италианския премиер Джузепе Конте.

По думите й трябва да бъде нещо голямо, за да покажат ясно, че Европа иска да остане заедно в тези тежки времена и че има политическо измерение.

Докато фондът за възстановяване беше официално предложен от Европейската комисия, Меркел и френският президент Еманюел Макрон поставиха началото.

„Пестеливата четворка“ – Холандия, Австрия, Дания и Швеция – обаче настоява парите да се отпускат като заеми със стриктни условия, докато други държави искат да се отпускат като грантове.

Но Конте призова за бързо договаряне.

„Трябва да действаме бързо, защото историята ни учи, че най-добрата реакция не струва толкова много, ако се случи твърде бавно“, категоричен той.