New Imagesqssq

Мария Габриел: Инвестицията в жените е инвестиция в стабилността на Средиземноморския регион

 

 

Жените са основен актив за изграждане на демокрацията и икономическото развитие на нашите съседи

 

 

 

Зам-председателят на Групата на ЕНП относно евро-средиземноморските отношения Мария Габриел председателства кръгла маса на Европейската мрежа за идеи (мозъчен тръст на Групата на ЕНП) за ролята на жените за изграждане на демокрацията и социално-икономическото развитие в региона на Средиземно море. Дискусиите се проведоха с ключовото участие на Ясмина Баду, бивш министър на здравеопазването и социалните въпроси на Кралство Мароко и съпредседател на Съвместния парламентарен комитет ЕС-Мароко, и Мириам Ибанез от генералната дирекция в Европейската комисия за отношенията със съседните страни.

 

„Жените притежават значителен неизползван потенциал за постигане на общата цел за един проспериращ, стабилен и демократичен Евро-средиземноморски регион. Правата на жените не просто трябва да бъдат защитени и зачитани. Необходимо е да се реализира в пълен размер техния потенциал, за да се преодолеят предизвикателствата в региона», заяви при откриването Мария Габриел. Тя наблегна, че въпреки напредъка през последното десетилетие относно достъпа на момичетата и жените до образование и надеждите, които бяха дадени след арабските въстания през 2011 г., достъпът на жените до пазара на труда и участието им в политическия живот остават ограничени.

 

Ясмина Баду припомни, че една от основните цели на партньорството на ЕС със страните от Средиземноморския регион е изграждането на демокрацията. Нито една страна не е в състояние да изгради стабилна демокрация, ако изключва повече от половината от населението си, т.е. ако изключва жените. Баду направи преглед на мароканския опит в насърчаването на правата на жените и овластяването им, показващ необходимостта от политическа воля на най-високо държавно равнище и силна мобилизация на гражданското общество, за да бъдат постигнати добри резултати.

 

Мириам Ибанез от Европейската комисия добави, че участието на жените е от ключово значение за справяне със социалните и икономически предизвикателства в региона. Това е стратегическа инвестиция за стабилни демокрации и икономическо развитие както в средиземноморските страни, така и в ЕС.  Ключов инструмент за постигане на тези цели е Планът за действие на ЕС за равенство между половете за периода  2016-2020 г. и включването на аспектите на равенството между половете във външната политика на Съюза.

 

В заключение зам.-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел обърна внимание на няколко конкретни предизвикателства в овластяването на жените. Основни сред тях са ролята на жените в селските райони, оказване на силна подкрепа на организациите на жените в Южното съседство и обучения, включително лидерски, за жените в политиката и предприемачеството.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *