Възможно да бъдат преразгледани вече затворени дела по случаи със злоупотреба с европейски средства. Това заяви в интервю за БНР главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

Подобни примери в България е делото по програмата САПАРД. Според Кьовеши, Европейската прокуратура е прокурорски офис и всеки прокурорски офис може отново да отвори дело, което е било затворено от друг. Условието е да има нови факти и ситуация.

Европейската прокуратура ще може да бъде сезирана от граждани, частни фирми и институции, но това ще бъде съобразено с националното законодателство.

Коронавирусът да увеличи измамите и корупцията, очаква Лаура Кьовеши

Коронавирусът да увеличи измамите и корупцията, очаква Лаура Кьовеши

Има много причини да се вярва, че нашата юрисдикция ще се увеличи

„Това означава, че винаги, когато имаме важна следа и солидна информация, то трябва да започнем разследване. Две са възможностите – граждани, частни фирми, обществена администрация, всяка институция може да изпраща информация чрез обичайните канали – към местната полиция или който и да било прокурор и от там може да бъде препратен на европрокуратурата.

Втората възможност е всеки – било гражданин, било частна фирма или институция, да изпрати информация директно до европейската прокуратура – или до нея в Люксембург, или до делегирания европейски прокурор.

Целта е европрокуратурата да заработи до края на тази година, уточни Кьовеши.

Три са основните въпроси, които трябва да бъдат решени преди да заработи европрокуратурата.

Първият е свързан с назначаването на европейските прокурори. Те ще съставляват колегиума на европейската прокуратура, който пък трябва да приеме ключови документи като вътрешни процедурни правила, както и вземане на ключови решения като, например, за политиката на европейската прокуратура.

Лаура Кьовеши осъди Румъния пред евросъда по правата на човека

Лаура Кьовеши осъди Румъния пред евросъда по правата на човека

В предварителното си решение Европейският съд по правата на човека постановява, че властите са нарушили правото на Кьовеши на справедлив процес и свобода на изразяване

Европейските прокурори трябваше да бъдат назначени през декември миналата година, но Малта не предложи достатъчно избираеми кандидати, но Германското председателство предложи решение.

Вторият въпрос е за европейските делегирани прокурори. Те ще работят по случаите в участващите в прокуратурата страни членки. Европрокуратурата не може да започне и без тях. Страните членки трябва да предложат кандидати, които колегиумът да назначи.

„Надявам се да приключим споразуменията с всяка страна членка за броя на европейските делегирани прокурори през юли“, каза Кьовеши. Тя изрази разбиране, че участващите страни членки са на различно ниво на подготовка. Третият въпрос е свързан с бюджета, защото без необходимите парични и човешки ресурси не можем да започнем, а все още сме в процес на преговори.

Първоначалната идея бе бюджетът на европрокуратурата да е 13.2 млн. евро за 2021-ва година.

„След това информирах Комисията и Европейския парламент, че този бюджет очевидно е занижен. Тогава Комисията се съгласи да предложи 37.7 млн. евро. Представете си, че са ви подготвили дълго и трудно пътуване на мисия от огромно значение, дали са ви ключовете от колата и изведнъж откривате, че тя няма двигател и колела. Вие посочвате този проблем и ви осигуряват мотор и три колела. Изглежда страхотно, можете да кажете че вашият потенциал за мобилност е утроен. Но това означава ли, че можете да изпълните мисията си“, каза Кьовеши.

За да осигури истинска добавена стойност в сложните трансгранични разследвания, европейската прокуратура ще се нуждае от свой аналитичен капацитет. Затова в момента преговаряме, за да извоюваме по-голям персонал на централно ниво тук, в Люксембург, обясни европрокурорът.

Кьовеши заяви, че не може да коментира механизма за сътрудничество, приложен към България, защото няма достъп до официалните документи. За Румъния беше полезен инструмент за реформа в правосъдната система, за приемането на ново законодателство, както и за постигането на повече ефективност в борбата срещу корупцията.

Гешев: Никоя държава не може да се пребори с престъпността

Гешев: Никоя държава не може да се пребори с престъпността

За първите пет месеца са образувани над 550 досъдебни производства

Тя не пожела да разкрива подробности от разговора си с главният прокурор на България Иван Гешев. „Важно е обаче да се каже, че според началните оценки, европейската прокуратура трябваше да започне с 32-ма делегирани прокурори. Аз обаче казах, че не е възможно тя да стартира, ако нямаме повече делегирани европейски прокурори. Сега имаме пари за 140 европейски делегирани прокурори в 22 страни членки. Това означава, че минимумът, който се дава от регламента, е по двама делегирани прокурори за всяка участваща страна членка„, обясни Кьовеши.