Милиарди хора по света са блокирани по домовете си заради пандемията от коронавирус, но една страна е почти сама. В Швеция ежедневието като цяло си върви в нормалния ритъм, след като властите реагираха с радикално различен подход за овладяване на здравната криза.

Икономиката на Швеция се очаква да се свие с 4% през 2020 г.

Икономиката на Швеция се очаква да се свие с 4% през 2020 г.

В Швеция има повече от 4000 души с коронавирус, 146 души са починали, а 16 са се възстановили

Макар че събиранията с повече от 50 души са забранени от неделя, преди тази мярка се разрешаваше не повече от 500, ресторантите, баровете и магазините все още обслужват клиенти.

И докато средните училища и университетите затвориха врати, Швеция е едно от малкото останали места в Западна Европа, където най-малките ученици продължават да посещават училище.

Швеция отпуска $52 милиарда в помощ на бизнеса срещу коронавируса

Швеция отпуска $52 милиарда в помощ на бизнеса срещу коронавируса

Мерките са форма на застраховка за компании – особено малките и средните

В Швеция има около 5000 заразени с коронавирус и 239 починали, повече от всяка друга скандинавска държава. Но правителството поиска само тези, които са болни и рисковите групи да си останат по домовете.

Премиерът Стефан Льовен призова хората да „поемат отговорност“ и да следват указанията на здравните експерти, такива като редовно миене на ръцете и самоизолация, ако сте болни вместо налагане на стриктни мерки за социална дистанция.

Първи трима починали в Белгия и по един в Ирландия и Швеция от коронавируса

Първи трима починали в Белгия и по един в Ирландия и Швеция от коронавируса

Министерството на здравеопазването на Белгия обяви, че днес още двама души са починали от Covid-19

Ние се доверяваме на правителството и на системата за разлика от други държави, които може би не толкова силно, може би това също играе роля защо Швеция не чувства необходимост да прилага такива силови мерки, докато случаите не се увеличат, коментира жител на Стокхолм пред АФП.

Но има признаци и за растящо недоволство на фона на опасения, че Швеция може да се изложи на екстремна опасност.

Миналата седмица група здравни експерти изпратиха писмо с призив за по-твърди мерки.

„Нашата държава не трябва да бъде изключението на Европа. Призоваваме нашето правителство да предприеме действия веднага“, пишат те.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 827 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 40 000. Регистрирани са случаи в 205 държави и територии. Данните на Университет „Джон Хопкинс“ показват над 938 000 случая и над 47 000 починали в 180 държави, възстановили са се повече от 194 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет „Джон Хопкинс“.