Никога не е имало някакъв натиск, нито пък намеса в съдържанието на моята работа. Никога не са били обсъждани материалите ми. Категорично не е имало опити за намеса и за натиск. Това заяви пред Нова телевизия кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров, на когото Русия нареди да напусне страната заради решението на България да изгони кореспондента на вестник „Росийская газета“ Александър Гацак.

Думите му бяха по отношение на Департамента по информация и печат на руското министерство на външните работи, който издава журналистическата му акредитация, която е основанието за пребиваването му и работата му в Русия.

Григоров посочи, че е кореспондент на БНР в Москва от февруари 2018 г.

По негови думи ден, след като станал известен случаят с Александър Гацак, бил поканен на разговор в руското министерство на външните работи от директора на пресцентъра Максим Бурляй.

Русия изгони кореспондента на БНР в Москва

Обновена

Русия изгони кореспондента на БНР в Москва

Той беше единственият представител на българска медия в Русия

В хода на този разговор той изразил възмущението и недоумението си от поведението на българските власти.

В началото на разговора той каза: „Веднага искам да Ви уведомя, че не ви отнемаме акредитацията. Работим върху ответни мерки, но, ако ме питате какви са тези мерки, наистина не зная и не мога да Ви кажа“. И в края на разговора каза, че когато тези ответни мерки бъдат формулирани, те ще ме потърсят“, разказа Григоров.

Той допълни, че след това акредитацията му била анулирана.

„Вчера се появи официалното съобщение на сайта на руското МВнР. Вече може да кажем, че аз съм бившият кореспондент на БНР в Москва. Нямам право да изпълнявам тези си задължения от вчерашния ден. Акредитацията ми се смята за анулирана“, отбеляза Григоров.

Той посочи, че все още не е чул аргументи за решението на руските власти. Във вторник му предстои нова среща, на която трябва да предаде физически журналистическата си акредитация и на която ще бъде уточнено кога трябва да напусне страната.

МВнР отне акредитацията на руски журналист, укривал се от ДАНС

Обновена

МВнР отне акредитацията на руски журналист, укривал се от ДАНС

Александър Гацак може да бъде екстрадиран, твърди Русия

„Но на първата среща колегите наистина не са изказвали никакви претенции. И се надяваме във вторник да стане ясна датата, до която трябва да напусна територията на Руската федерация“, коментира журналистът.

Той беше категоричен, че не „му харесва ролята на жертва“ в тази ситуация. Григоров увери, че приема съвсем нормално ситуацията и не се страхува за сигурността си.

„Аз се разхождам съвсем свободно из Москва. Аз съм свободен човек. И възнамерявам да се държа като свободен човек. Да не се крия в посолството. В дните, които ми остават тук, възнамерявам да се разхождам из Москва. Да посещавам музеи. Да се срещам с приятели“, заключи той.

Русия се закани да не остави без отговор експулсирането на руски журналист от България

Русия се закани да не остави без отговор експулсирането на руски журналист от България

Остро изявление на Мария Захарова