768x432dddw

  Китайски коментатори осмяха първия президентски дебат между Джо Байдън и Доналд Тръмп

  Китайски коментатори осмяха първия президентски дебат между Джо Байдън и Доналд Тръмп, като изтъкнаха многократните словесни спънки на президента и въпросите за истинността на съперника му.

  Байдън беше широко разглеждан като губещия в дебата. Тъй като гласът му звучеше дрезгаво, а понякога изглеждаше, че излиза извън релси в изказванията си, представянето му беше критикувано както от републиканците, така и от демократите в Америка в момент, в който той се бореше с въпроси относно възрастта си.

  „Лични нападки, замъглена памет, взаимно подиграване… този дебат беше много забавен за много китайци“, написа високопоставеният медиен коментатор и бивш редактор на държавната медия Ху Сиджин в X, където има над 560 000 последователи, въпреки че е забранен за повечето хора в Китай.

  „Обективно погледнато, нискокачественото представяне на тези двама старци беше негативна реклама за западната демокрация“, каза той, публикувайки клипове от видеото с шеговит музикален саундтрак.

  Съединените щати разглеждат Китай като свой основен стратегически съперник и Пекин ясно заяви, че се стреми да измести доминирания от САЩ световен ред, като се издигне на първо място в света.

  При управлението на Комунистическата партия няма такива неща като президентски дебати или национални президентски избори и президентът Си Цзинпин затвърди позицията си на най-могъщия лидер на Китай след Мао Дзедун. На 71 години Си е по-млад от Тръмп, 78-годишен, и Байдън, 81-годишен, пише Newsweek.

  Въпреки че по време на дебата Тръмп разкритикува Байдън, че уж е в джоба на Китай, това привлече по-малко внимание на китайските наблюдатели, отколкото представянето на кандидатите.

  „Равнопоставени“

  „Този хаотичен ритъм почти доминираше в целия дебат и много хора се оплакваха“, пише сайтът за финансови новини Cailianshe.

  Държавният вестник „Пекин нюз“ заяви, че и двамата кандидати са разкрили недостатъците си. „Байдън беше обичайно объркан, а Тръмп продължаваше да разпространява слухове“, заяви вестникът.

  Онлайн коментаторите бяха привлечени и от характера на дебата с неговите лични нападки и спаринг, който се получи, когато Тръмп и Байдън сравняваха уменията и представянето си на голф игрището.

  „Каква кавга в детската градина?“, написа един потребител на платформата за микроблогове Weibo.

  Други повториха репликата, че целият дебат е показал лошо отражение на западната демокрация, за която Пекин отдавна обвинява Вашингтон, че се опитва да наложи на другите страни по света.

  „Това само показва основния проблем на американската демокрация. Американците не избират президент, а някой, който е по-подходящ да играе президент по телевизията. В днешния дебат Тръмп лъжеше и говореше глупости, но повечето телевизионни зрители не го забелязаха. Старостта и заекването на Байдън обаче значително намалиха резултата му“, пише Чу Миню, който има над 1,9 милиона последователи в Weibo.

  В отговорите на Ху, бившият редактор на държавната медия, се отбелязва, че подобни президентски дебати няма да се случат в Китай.

  „Съгласен съм, че това е ниска топка, но за разлика от китайците, американците гледат в дългосрочен план. Поколенията прииждат и отлитат, нещата ще се променят“, пише живеещият в САЩ Фредерик Цимерман от проверен акаунт.

  Print Friendly

  Автор: Nessebar-News.com


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *