В Скопие някой си въобразява, че България от братски чувства и солидарност ще направи отстъпки. Разчитат и че някой отвън ще натисне България. Това обаче няма да стане, категоричен бе военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в студиото на БТВ.

Как точно си представяте, че парламентът би гласувал нещо такова и едно отстъпване от позицията на България да мине през който и да е парламент. Ще видим след седмица какво ще стане, закани се Каракачанов и предупреди: „Изборът дали ще бъдат част от ЕС е техен. Няма как с коминтерновско удряне по масата да станат членове на Европейския съюз.“

Лидерът на ВМРО увери отново, че Договорът за добросъседство със Северна Македония е достатъчно добър, но ако се спазва. Една година след подписването му той вече не се спазва. Договорът е първа стъпка за приемане в НАТО. Спазването му е втората стъпка за приемане в ЕС, обясни лидерът на ВМРО.

По думите на Каракачанов няма дипломатически натиск от Германия, а в САЩ той обяснил генезиса на балканските проблеми позовавайки се на американски източници.

Приятелството си е приятелство, братството си е братство, но договорите и добрият тон трябва да се спазват. „Ние не искаме да ходим на Капалъ чарши да спорим чий е Гоце Делчев“, посочи Каракачанов и настоя, че България и българския народ трябва да се защитават националния интерес.

Скопие "скочи" на България, опитвала да търгува ЕС за националната идентичност

Скопие „скочи“ на България, опитвала да търгува ЕС за националната идентичност

София поиска македонците да признаят българските си корени

Лидерът на ВМРО обясни, че ние не караме Скопие и македонците да се отказват от националната си идентичност, но „да бъдат така добри“ да си я създават според фактите и от когато е създадена с огън и меч след 1944 г. До 44-та година историята е обща история, на един народ. Съвместна история имаме с Османската империя, с Византия, с арменския народ, но не и с македонците.

Едно „клякане“ на Скопие сега, би означавало бъдещи проблеми, според Каракачанов, включително и такива като претенции да се учи измисления македонски език в Кюстендилско след време.