Тялото на кралица Елизабет II ще бъде положено в Уестминстър Хол. Преди това ще има кратка церемония по посрещането на ковчега, а след нея хората ще имат възможност да отдадат почит. Залата ще е отворена само по един час на ден, съобщава Insider.

Вероятно ще се проведе така наречената церемония – бдение на принцовете. Тя се състоя през 2002 г. след смъртта на кралицата майка Елизабет – тогава нейните внуци за кратко освободиха охраната, за да могат те да постоят на стража до ковчега. Нещо подобно се случи и след смъртта на крал Джордж V.

Вероятно и паметта на кралица Елизабет II ще бъде почетена по същия начин.

Повече от 200 000 души отдадоха почит на кралицата майка при нейното погребение. Предполага се, че на погребението на Елизабет II ще присъстват много повече британци, включително и ще присъстват и международни делегации.

От петък, 9 септември, във Великобритания е обявен 10-дневен траур.

Камарата на общините ще заседава, отдавайки почит на покойната кралица, в петък от 12.00 часа до 22.00 часа и в събота – от 14.00 часа до 22.00 часа.

След 10-дневния траур ковчегът ще бъде транспортиран до Уестминстърското абатство, където официално ще се проведе погребалната церемония.

На 9-и септември, в 9.00 часа една от камбаните на „Биг Бен“ ще удари веднъж, след което езикът й ще бъде покрит с кожа, за да може да звучи по-меко през останалата част от деня.

Очакванията са, че милиарди ще гледат погребението по телевизията, имайки предвид, че кралицата бе едно от най-разпознаваемото лице в света, след като бе на трона в продължение на повече от 70 години.

При погребението на принцеса Даяна над един милион души й отдадоха почит, придружавайки кортежа с ковчега й до абатството. Церемонията бе гледана по телевизията от 30 милиона британци. В световен мащаб зрителите бяха около 2.5 милиарда зрители.

Службата в църквата или така нареченото опело ще бъде водено от Джъстин Уелби, който е архиепископ на Кентърбъри и втората най-важна фигура в Англиканската църква.

Кралицата ще бъде погребана в мемориалния параклис на крал Джордж VI в замъка „Уиндзор“.

Тялото на покойния й съпруг, принц Филип, който почина на 99-годишна възраст на 9 април 2021 г., ще бъде преместено от Кралския трезор под параклиса „Св. Георги“ в замъка „Уиндзор“.

Очаква се утре да бъде отпечатана и изсечена нова валута. Ще бъде променен и британският национален химн. „Боже пази кралицата“ („God Save The Queen“) ще стане „Боже, пази краля“.

Почина Елизабет II

Почина Елизабет II

Новият крал официално ще бъде известен като крал Чарлз III

Полицаите, а също така и войниците ще имат нужда от нови униформи, защото в момента на шлемовете им виждаме инициалите на кралицата и кралския номер. По същия начин и голяма част от военните знаци ще трябва да бъде актуализирана.

Паспортите също ще се нуждаят от актуализиране – британският паспорт понастоящем „изисква и изисква в името на Нейно Величество всички онези, за които може да се отнася, да позволят на приносителя си да преминава свободно без пропуск или пречка.“

Печатите също ще се нуждаят от актуализиране, за да бъде изобразена на тях главата на крал Чарлз. Очаква се и че на площад „Трафалгар“ в Лондон ще бъде поставена временна статуя на кралица Елизабет II“.