1b7d0a2839a7eb0bab2ee5874fdb5006

ИЗЛОЖБА ЗА МАКЕДОНИЯ В ПЛОВДИВСКАТА БИБЛИОТЕКА

Изложбата „Македония в европейската етническа картография (средата на XIX в. – Балканските войни 1912–1913 г.)“ ще бъде открита на 16 октомври (понеделник) в 14:00 ч., съобщават от Народната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив. Събитието ще се състои във фоайето на сектор „Изкуства“ на библиотеката. Официалното откриване ще направят директорът на Библиотеката Димитър Минев и проф. дин Иван Илчев от СУ „Св. Климент Охридски“.

Оригиналната картографска изложба е съвместен проект между Центъра за върхови технологии „НАСЛЕДСТВО БГ“ към Софийския университет и Геопан – Бургас, един от дейните членове на българската картографска общност (БКА). Експозицията е посветена на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и 180-годишнината от отпечатването в Страсбург през 1843 г. на първата карта на български език, която обхваща в цялост българската етническа територия. Възрожденската карта на Александър х. Руссет, която се оказа съхранена в Пловдивската библиотека, е сред  малкото запазени екземпляри от този забележителен картографски паметник.

Преди представянето си в Пловдив изложбата е гостувала с успех в НБ „Св. св. Кирил и Методий“ и в Националния исторически музей в София. Тя беше посетена и разгледана от многобройна публика, сред която бяха и македонските представители в Българо-македонската комисия по исторически и образователни въпроси.

След Пловдив, експозицията ще бъде представена и в други български градове и европейски страни.

……………………………………..

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *