cdde051c050fe8906d28c5357822dad2

Ердоган отново заплаши, че ще развали сделката с ЕС

Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново заплаши, че страната му ще излезе от миграционното споразумение с ЕС, ако Брюксел не предостави на турските граждани безвизов режим.
Първата стъпка към премахването на визовия режим трябва да бъде реализирана към 30 юни. Ако не бъде взето решение, споразумението за реадмисия на бежанци също няма да бъде прието в парламента, заяви Ердоган.
Турският президент изрази недоволството си, че страната му все още не е получила 3-те милиарда евро, които Европейският съюз се ангажира да предостави на Анкара, в съответствие със споразумението. Ердоган направи коментара си по време на Световната хуманитарна среща на върха в Истанбул на съвместна пресконференция с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.
Бан разкритикува лидерите от групата на най-богатите държави заради отсъствието им от срещата. Във форума, чиято цел беше да се съгласуват мерки за подобряване на реакциите при глобални хуманитарни кризи, участваха 65 държавни ръководители, но не и лидерите на Съединените щати, Япония, Великобритания, Русия, Франция и Италия.
Бан Ки-мун съобщи, че 130 милиона души по света се нуждаят от хуманитарна помощ, която струва по 240 милиарда долара годишно.

Това е 12-кратно увеличение в сравнение с 2000 година, но все пак е само 1 процент от военните разходи в света, посочи той.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *