Работи ли главният прокурор по публикуваната в испанските медии информация за разследване на схема за пране на пари в Барселона, за която има твърдения, че е свързана с премиера Бойко Борисов? Това е един от 29-те въпроса, зададени към офиса на Иван Гешев от мониторинговата група към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейската комисия, съобщава БНР.

В края на миналия месец Комисията проведе закрито заседание за ситуацията у нас. На него обаче не присъстваха представители на българските власти.

Прокуратурата ще разпита Борисов за Барселона

Прокуратурата ще разпита Борисов за Барселона

Самосезирала се е по публикацията на „Ел Периодико“

В публикуваните на сайта на ЕП въпроси към българското правителство, вицепремиера, главния прокурор и заместник-правосъдния министър, евродепутатите от мониторинговата група питат на какъв етап е разследването, след като сигнали за този случай има още от миналата година. Същия въпрос те задават и по повод появилите се аудиозаписи, за които се подозира, че са на премиера, съдържащи заплахи да изгори евродепутатката Елена Йончева.

„Какви конкретни мерки е предприела прокуратурата в борбата срещу корупцията, разследвани ли са политици, повдигнати ли са обвинения срещу тях и от коя партия са по-голямата част – от управляващата или от опозицията?„. Това е друг въпрос, отправен към прокуратурата и конкретно към заместник-главния прокурор Красимира Филипова.

Протестиращи питат Испания за имота в Барселона, свързван с Борисов

Протестиращи питат Испания за имота в Барселона, свързван с Борисов

Пред испанското посолство те настояха за яснота по разследването

От ЕП питаj и за предложените промени в Конституцията предвид продължаващите протести в страната, както и за концентрацията на собствеността на медиите.

Евродепутатите напомнят, че страната ни е на 111-о място по индекса на свобода на средствата за масова информация и има сигнали за заплахи към журналисти. По тази причина от мониторинговата група настояват да знаят какво ще направи правителството, за увеличаване на прозрачността на собствеността на медиите, за насърчаване на плурализма в това отношение и гарантиране безопасността на журналистите.

Каталуния разследва Бойко Борисов за пране на пари

Обновена

Каталуния разследва Бойко Борисов за пране на пари

За това съобщава испанският вестник „Ел Периодико“