Очаква се страните от Европейския съюз тази седмица да се споразумеят как да споделят отговорността за приемането на бежанци и мигранти, заяви еврокомисарят по миграцията Илва Йохансон относно очакван пробив след години на остри спорове в рамките на блока, предава Ройтерс.

Йохансон говори преди разговорите между министрите на вътрешните работи на 27-те държави-членки на блока в четвъртък. На масата е преразглеждане на правилата на ЕС за предоставяне на убежище, които се провалиха през 2015 г., когато повече от един милион души – предимно бягащи от войната в Сирия – достигнаха блока през Средиземно море.

„Става дума за европейска миграционна политика“, каза Йохансон пред репортери. „Когато работим заедно, ние сме толкова силни… Това не е игра. Не става дума за победители и губещи.“

„Ако се споразумеем за общ подход към управлението на миграцията по хуманен, но и ограничаващ начин заедно, всички ще бъдем победители, защото ще можем да управляваме миграцията заедно по организиран начин.“

Постигането на съвместен подход се оказа почти невъзможно за страните от ЕС от 2015 г. насам, когато пристигащите по море ги изненадаха, преодолявайки капацитета им за приемане и сигурност.

Оттогава страните на пристигане като Испания, Италия, Малта и Гърция поискаха повече помощ от колегите си от ЕС. Богатите страни като Германия, Франция и Швеция заявиха, че не могат да бъдат единствените места, където новопристигащите се установяват.

С нов закон Италия ще бори нелегалната миграция

С нов закон Италия ще бори нелегалната миграция

Затягат се наказанията за трафикантите

Напрежениетов блока се покачи, тъй като източните страни от ЕС като Полша и Унгария отказаха да приемат бежанци и мигранти от предимно мюсюлманския Близък изток и Северна Африка.

Оттогава ЕС засили усилията си да държи хората далеч от бреговете си, като данните на ООН показват, че по-малко от 160 000 души са прекосили Средиземно море миналата година. Близо 2500 загинаха или изчезнаха по време на опасното пътуване.

Но блокът досега не успя да се споразумее за това как да сподели отговорността за грижата за тези, които успяват, различията се изиграха ясно, тъй като десните и популистките партии подхранваха дебата с антиимиграционна реторика.

В основата на спора е дали всички страни от ЕС ще трябва да приемат хора – както отдавна настояват югът и западът – или на източните държави ще бъде позволено да осигуряват средства или персонал, вместо да приемат бежанци.

Йохансон каза, че предварителната сделка позволява последното, добавяйки, че не предвижда „задължителни премествания“ на хора и че държавите от ЕС могат да помагат по различен начин.

„Всъщност предвиждам, че ще намерим компромис в тази насока“, каза тя.

Еврокомисарят също така предупреди, че онези, които не са доволни, нямат право на вето при гласуването с мнозинство, и предупреди да не се чертаят линии по отношение на миграцията за вътрешни политически цели.

„Без споразумение всички сме губещи“, каза тя. „Със споразумение ние всъщност печелим всички, включително мигрантите, защото когато работим заедно, можем също да посрещнем мигрантите и бежанците по по-организиран начин, без да рискуваме живота им.“

Благотворителната организация Oxfam разкритикува плана, заявявайки, че той ще увековечи неуспешния подход на ЕС, който създаде пренаселени и неадекватни миграционни лагери по краищата на Европа.

„Тези предложения няма да поправят хроничните недостатъци в системата на ЕС за предоставяне на убежище. Вместо това те сигнализират за желанието на ЕС да барикадира Европа от търсещите убежище“, се казва в съобщението.

Перфектната буря: Климатични промени + войни = рекордна миграция

Перфектната буря: Климатични промени + войни = рекордна миграция

Това представлява увеличение повече от 20 процента спрямо 2021 година