Добросъседството ще има вече практически измерени и реални резултати, а не само политически изказвания. Това обеща премиерът Кирил Петков по време на съвместен брифинг в Скопие в рамките на визитата си в Република Северна Македония. Брифингът се проведе след разговор на четири очи между премиерите Кирил Петков и новоизбрания ръкодовител Димитър Ковачевски.

Мога да кажа много ясно, че днес затвърдихме позициите, но е постигнат напредък като точен и ясен календар за следващите няколко месеца. Фокусираме се върху общите неща, с които да обогатим нашите взаимоотношения. Оптимист съм за съвместните ни действия, заяви Петков.

Теодора Генчовска поиска Скопие да спре говора на омразата към България

Теодора Генчовска поиска Скопие да спре говора на омразата към България

С Буяр Османи обсъдиха и завършването на Коридор № 8

Всяка седмица ще заседават различните работни групи по сфери, които ще бъдат формирани между двете държави. За 20 минути да се стига от София до Скопие е желанието, върху което ще се съсредоточи българското правителство, а Кирил Петков обясни, че всички ще спечелим много, ако дадем възможност на хората „да работят, да пътуват, да правят бизнес“.

По думите на Кирил Петков авиолинията София-Скопие скоро ще бъде реалност – до 30 дни ще има точните параметри, а до 60 дни линията ще бъде работеща.

И Димитър Ковачевски изрази увереност, че с българския министър-председател ще използват нова енергия за подобряване на отношенията между двете страни и за интензифициране на диалога.

Експерти песимисти за посещението на Петков в РСМ, отивал с "промокод"

Експерти песимисти за посещението на Петков в РСМ, отивал с „промокод“

Боян Чуков, експерт по национална сигурност, обаче е песимист

„Тук винаги може да смятате, че сте между добри приятели“, обърна се Ковачевски към българския си колега и посочи, че двата народа – българите и северномакедонците – са близки и братски народи.

Оттук нататък България ще използва късото име „Северна Македония“ за югозападната ни съседка, за което е изпратена и нота до ООН, посочи Ковачевски. За Ковачевски това е голяма стъпка към новата глава на двустранните отношения и води към по-голямо сътрудничество между двете държави.

Ще се финализира и договорът за трансгранично сътрудничество, с което ще бъде отворен граничният пункт Клепало“, каза от своя страна Ковачевски.

„България уважава самоопределянето на всички граждани в Северна Македония, както и всички езици, описани по конституция. Ще продължим в най-уважителен дух да третираме тези въпроси“, посочи още министър-председателят.

Взето и решение за съвместно заседание на двете правителства на 25 януари т.г.