Единодушни сме, че сме изпълнили всички критерии, поставени от ЕС, за влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Затова и имаме подкрепата от Европейската комисия и Европейския парламент.

Това заяви премиерът Николай Денков, който е на еднодневно посещение в Румъния и проведе среща с колегата си Марчел Чолаку.

Трябва да довършим процеса по присъединяването ни в Шенген заедно, както на политическо, така и експертно ниво, убеден е Денков. Той допълни, че България и Румъния са направили конкретни планове за съвместни действия по темата.

„Трябва да бъдем внимателни в това, което казваме в нашите държави, защото не всичко зависи от нас. Има вътрешни процеси в Австрия и Нидерландия, върху които нямаме контрол“, предупреди българският премиер.

Трябва да докажем на европейско ниво, както и на парламентите в Нидерландия и Австрия, че сме готови за Шенген. Ще се справим, вдъхна кураж Денков.

Денков: За Шенген ЕК очаква от нас стабилно правораздаване

Денков: За Шенген ЕК очаква от нас стабилно правораздаване

Има проблеми в 13-годишния договор на служебния кабинет с турската Боташ

Втората обсъждана тема между двамата министър-председатели е изграждането на втори мост Русе-Гюргево. Проектът е важен, особено след възникването на войната в Украйна, тъй като това е подготовка за отбрана на източния фланг на НАТО, изтъкна Денков.

Ускоряваме процеса за планиране и проектиране на проекта. И двете държави искаме да се реализира възможно най-бързо, по думите му. Трябва да подпомогнем интензивния трафик, който има нужда от отпушване по икономическа линия, както и да подпомогнем туристите, подчерта приоритетите Денков.

По време на срещата му с Марчел Чолаку е обсъдена и енергетиката в двете държави. Румъния има своите мощности, както и България и двете държави са в процес на преход. Неговият успех зависи от това, доколко енергийните системи на двете държави и на балканския полуостров са свързани, посочи българският премиер.

Последната тема, но кратко засегната е подсилването на източния фланг на НАТО. Трябва да се подсилят транспортните връзки, доставките на горива, смята Денков. Това има и своите транспортни, и икономически измерения, които засегнахме за кратко днес, но ще бъдат развити при други срещи.

България и Румъния планират съвместно командване за специални операции

България и Румъния планират съвместно командване за специални операции

Ключови аспекти в областта на отбраната разгледаха ресорните министри на НАТО във Вилнюс