С Турция обсъдихме варианти как да се увеличи капацитета, да се подобри ситуацията, да се развие цялостна стратегия за пренос на товари на граничните пунктове „Лесово“, „Малко търново“ и „Капитан Андреево“.

Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред Нова телевизия.

Предвижда се да се осъществи железопътен транспорт за ГКПП „Лесово“, от Одрин до Ямбол. Обсъжда се и създаването на втора лаборатория на граничния пункт. Проектите започват и има варианти да се ползва европейско финансиране, посочи Демерджиев.

Радев към Ердоган: Споделяме обща отговорност, както обща граница

Радев към Ердоган: Споделяме обща отговорност, както обща граница

Обсъдено е сътрудничеството в много области

По време на срещата на Румен Радев и Ердоган, турският президент каза на вътрешния си министър, че ако трябва, нека границата да се „затвори“, тоест Турция да поеме натиска, а не както досега от нас в по-голяма степен, заяви Иван Демерджиев.

Турция ще достави сили, по-конкретно жандармерия и армия към границата. Обсъдихме и репортажа на „Скай нюз“, няма стреляно, всичко друго е спекулация, увери вътрешния министър. „Обърквам се какво се случва на българо-турската граница. Дали пускаме безпрепятствено мигранти да минават, или се отнасяме по някакъв нечовешки начин с тях. Едната теза е, че срещу 50 лв. може спокойно да се мине границата, а другата – правим осем или девет опита неуспешни и стрелят по нас“, в недоумение е Демерджиев.

Все пак трябва да се поддържа диалога с европейските страни, най-вече с тези, които ни отхвърлиха от Шенген, посочи вътрешния министър, като допълни, че Австрия и Нидерландия трябва да се убедят, че заслужаваме да сме членове, не да им се представят протестни ноти, както Румъния направи.

Румъния отхвърли отказа на Австрия да я пусне за Шенген

Румъния отхвърли отказа на Австрия да я пусне за Шенген

Утре е решаващото гласуване в ЕС за Румъния и България