„С Иван Гешев водим задочно спор от доста време и това не е негова нова позиция. Не знам защо законопроектът за разследване на главния прокурор и заместниците му да е пълна трагедия?“. Такъв въпрос отправи служебният правосъден министър Крум Зарков пред Нова телевизия в отговор на критиките на обвинител номер едно.

По думите му за всеки, който не е главен прокурор, трябва да става за човек, който не му е подчинен. Зарков не знае защо главният прокурор определя законопроекта като трагедия, но вярва, че самият законопроект може да мине в 49-то Народно събрание и да бъде подкрепен от всички партии, обявили за приоритет законите по Плана за възстановяване устойчивост, Шенген, Еврозоната и съдебната реформа. Тези теми засягат едни и същи закони, като един от тях е този, който главният прокурор непрекъснато критикува и го направи лакмус за политическата воля, посочи Зарков.

Служебният правосъден министър иска да види дали ще има достатъчно политическа воля, за да се приеме законопроектът за разследване на главния прокурор. Зарков не се наема да интерпретира думите на когото и да било, а иска да вижда фактите.

Според Зарков не е реалистично в момента да се управлява чрез Велико Народно събрание, с което да се премахне фигурата на главния прокурор в България. Служебният правосъден министър мечтае за деня, в който борбата с корупцията няма да зависи от разбирателството между партиите. Ключова стъпка в борбата с корупцията може да направи 49-то Народно събрание, моментът е назрял и в тези месеци има какво да се направи, категоричен бе Крум Зарков.

За работата на КПКОНПИ Зарков увери, че работата на комисията не е замръзнала. Политическата криза и невъзможността за несформиране на мнозинства България увисна с много ключови конституционни органи, посочи той и добави, че КПКОНПИ функционира и прави проверките си.

„Три-четири стъпки са и те трябва да бъдат гласувани в Народното събрание“, посочи Зарков.

По отношение присъединяването на България в Шенген Зарков коментира, че ако продължаваме да си заравяме главата в пясъка, нищо добро не ни чака. Ако направим това, което сме обещали като ангажимент, няма да има никакъв проблем да влезем в Шенген. Служебното правителство успя да въздигне темата за Шенген, получихме и дата – октомври месец, но през юли месец трябва да имаме добър доклад за върховенството на закона със законопроекта за главния прокурор, каза служебният правосъден министър.

Ако оставим Шенген, парите, европейския респект на нещата, то една правова държава, в която има дори един, който чисто символично е над закона, надолу отиват всички проблеми, които виждаме, изтъкна Крум Зарков.

По темата за домашното насилие министърът добави, че Министерство на правосъдието прави каквото може, но подкрепя законопроектът на БСП за домашното насилие. Трябва да се създаде център за подкрепя на жертвите от домашно насилие, настоя служебният правосъден министър. Това, което може да се случи, е, че ако някоя жена се чувства застрашена, обади се и потърси помощ, ще получи адекватна правна помощ.

Запитан за идеята на Асен Василев за ротация на председателя на парламента, Крум Зарков заяви, че такава идея е съществувала, но в един момент ще има само един председател, за който политическите сили трябва да са се договорили, за да може той да отстъпи стола си на друг. Той не смята, че служебното правителство може да стане редовно. Зарков определи още всички обвинения към президента и служебния кабинет като голословни.

Гешев не вижда смирение у депутатите, песимист е за промяна

Гешев не вижда смирение у депутатите, песимист е за промяна

Призовава народните избраници да загърбят личните си интереси