Гърция прави ваксинациите срещу COVID-19 задължителни за хора на възраст 60 и повече години, драстична стъпка за страната, която се бори с нов скок на случаите на коронавирус, съобщава „Ройтерс“.

Властите казаха, че ще наложат глоба от 100 евро на всеки човек на възраст над 60 години, който не е ваксиниран. Мярката ще се прилага всеки месец от 16 януари нататък.

Около 63% от населението от около 11 милионата страна е напълно ваксинирано. Ваксинациите се увеличиха през последните седмици.

„Ние фокусираме усилията си върху защитата на нашите съграждани и поради тази причина тяхната ваксинация ще бъде задължителна отсега нататък„, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на заседание на кабинета.

„Гърците на възраст над 60 години, които не са били ваксинирани, трябва до 16 януари да запишат час за първата си доза, в противен случай ще бъдат изправени пред административна глоба от 100 евро всеки месец.“

Гърция регистрира скок в инфекциите този месец, като ежедневните случаи достигат рекордни нива. От началото на пандемията миналата година са регистрирани 931 183 инфекции и 18 067 смъртни случая.

Страната този месец забрани на неваксинирани да влизат в закрити помещения, включително ресторанти, кина, музеи и фитнес зали, дори ако тестът им за коронавирус е отрицателен.