Главният прокурор Иван Гешев ще представи пред Европейския парламент (ЕП) напредъка на прокуратурата в разследването на дела за корупция по високите етажи на властта.

Гешев ще бъде на работно посещение в Европарламента в Страсбург, Франция на 13 и 14 юни 2023 г. Главният прокурор е поканен да участва в извънредно заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE (DRFMG) в ЕП, съобщиха от държавното обвинение.

По искане на евродепутатите Иван Гешев ще представи информация за постигнатия от българската прокуратура напредък при разследването на случаи на корупцията по „високите етажи“ на властта, както и по конкретни казуси, които представляват интерес за Мониторинговата група – т.нар. дела „Барселонагейт“ и „Златните кюлчета“.

В заседанието е предвидено да участват и представители на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (GRECO) при Съвета на Европа, която следи практиките по противодействие и разкриване на корупционни престъпления по „високите етажи“ на властта.

Гешев напусна ВСС, отпътува за Страсбург и обеща разкрития

Гешев напусна ВСС, отпътува за Страсбург и обеща разкрития

Магистратите се разделиха по въпроса дали да продължат заседанието

За 14 юни 2023 г. са планирани работни срещи на главния прокурор с членове на Европейския парламент.

Припомняме, че след като през май в качеството си на кандидат за премиер на ГЕРБ Мария Габриел направи заявка за отстраняването на Гешев, държавното обвинение се активизира във връзка с двата стари казуса, касаещи лидера на партията и бивш премиер Бойко Борисов – „Барселонагейт“ и снимките на „кюлчета и пачките в чекмеджето“. В началото на месеца обвинител номер едно поиска имунитета на Бойко Борисов във връзка с „Барселонагейт“. Борисов категорично отказа да даде имунитета си доброволно и обвини прокуратурата в оказване на натиск срещу съставянето на правителство, а Гешев внесе в парламента серия от документи по случая.

Беше възобновена и работата по случая с публикуваните през юли 2020 г. в медиите снимки и видеозапис от спалнята на Борисов, тълкувани като доказателство за корупция, за които 5 месеца по-късно технически експертизи показаха, че те са манипулирани.