Европейският парламент и 27-те страни членки на Европейския съюз се договориха да обвържат дългосрочния бюджет на Общността с механизъм, който изисква от страни като Унгария, Полша и България да спазват европейските правила за демокрация, включително върховенството на правото, съобщиха от Брюксел, цитирани от световните информационни агенции.

„Временното споразумение“, обявено от Европейския съвет, преодолява непреклонния отказ на Европарламента да одобри бюджета на ЕС в размер на 1,1 трлн. евро – и още 750 млрд. евро за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса – освен ако не е било приложено такова условие.

С разрешаването на този проблем сега се очаква да се проведе пазарлък за по-фините подробности за изготвянето на разпределения в рамките на бюджета.

77% от европейците настояват за обвързване на евросредствата с принципите на правовата държава

77% от европейците настояват за обвързване на евросредствата с принципите на правовата държава

Много европейци се страхуват от пряко въздействие на пандемията върху личните им финанси

Лидерите на страните членки на ЕС се разбраха за принципа на върховенството на правото, когато проведоха маратонска среща през юли, на която беше договорен безпрецедентният спасителен пакет от безвъзмездни средства и заеми във връзка с кризата, предизвикана от коронавируса.

Ала евродепутатите се оплакаха, че разпоредбата е твърде неясна, за да гарантира, че страните от ЕС, които получават евросредства, спазват демократичните правила – нещо, на което яростно се противопоставиха Унгария, Полша и Чехия.

Унгария и Полша бяха разкритикувани остро от страна на Брюксел за предприети действия за подкопаване на съдебната независимост и подкопаване на правилата за миграцията.

Будапеща попадна в „радара“ на Брюксел също и заради преследване на опозиционни медии и за принудително закриване на университети с чуждестранна собственост.

Муден старт за новия европрокурор срещу краденето на евросредства

Муден старт за новия европрокурор срещу краденето на евросредства

Лаура Кьовеши вижда доста проблеми

Германия, в ролята си на ротационен председател на ЕС, беше раздразнена от твърдата позиция на Европейския парламент по въпроса, след като спешно трябва да бъде деблокиран пакетът за подпомагане на засегнатите от COVID-19 страни членки, особено с втората вълна на коронавируса, обхванала Европа.

Официални представители на Германия преговаряха с евродепутатите от името на 27-те страни членки, за да постигнат днешното споразумение.

В изявление Европейският съвет посочи, че договореният механизъм „позволява да се защити бюджетът на ЕС, когато се установи, че нарушенията на принципите на върховенството на правото в страна членка засягат или сериозно рискуват да засегнат доброто финансово управление на бюджета на ЕС или защитата на финансовите интереси на ЕС по достатъчно пряк начин“.

Германският посланик в Брюксел Михаел Клаус го нарече „важен етап в нашите усилия за финализиране на следващия дългосрочен бюджет на ЕС и пакета за възстановяване“.

Той добави: „Имаме исторически финансов пакет от 1,8 трлн. евро. С втората вълна на пандемията, която силно удря страните членки, няма време за губене.“

Унгария скочи срещу новото предложение на Германия за получаване на евросредства

Унгария скочи срещу новото предложение на Германия за получаване на евросредства

Това било „неприемливо“