„Възраждане“ започва програма за ограмотяване на европейските партньори за фактологическата истина за македонския език. Това обяви в декларация от трибуната на парламента лидерът на партията Костадин Костадинов.

Той уточни, че още тази седмица парламентарната група ще представи книгата с цялото досие на Никола Вапцаров, в която той се определя като българин. „Ще говорим в ЕС в централите на европейските институции“, посочи той. „Македония е българска, винаги е била и винаги ще бъде“, категоричен бе Костадинов.

Той припомни вече обсъждането за приемането на македонския език в Европейския парламент, изказаното мнение на Урсула фон дер Лайен, както и „провокация от несъществуващо НПО по темата в неделя“.

„Опасенията на „Възраждане“ са потвърдени. Това, което предупреждавахме, че ще стане – вече става. Докато беше подписван договорът за преговори на РСМ за присъединяване към ЕС, Урсула фон дер Лайен обясни, че македонският език съществува. На дневен ред ще излязат претенции за несъществуващи малцинства в България“, изреди Костадинов.

„Т.нар македонски език е на път да стане официален в ЕС. Ще имаме преводи от македонски на български и обратно. Това е тежко национално предателство“, смятат от „Възраждане“.

Костадин Костадинов определи още, че „това е диктат, какъвто не сме изпълнявали от Ньойския договор“. „Думите на българските политици са нищо реално, само една безумна декларация от Министерство на външните работи, а защитата на българския национален интерес легна на племенниците на Никола Вапцаров“, се казва в декларацията.