Българският сухотоварен кораб „Рожен“ ще бъде първият плавателен съд, който ще превози зърнени култури от Украйна съгласно постигнатото споразумение за „зърнени коридори“ от три украински пристанища през Черно море, съобщи БНТ.

„Рожен“ ще трябва да премине по определения коридор от Черноморск (Иличовск) до румънското пристанище Сулина и оттам до Истанбул, където ще премине проверка на товара и ще продължи по предварително договорен курс за Великобритания.

Директорът на Параходство „Български морски флот“ (БМФ) капитан Александър Калчев е потвърдил, че корабът има готовност да тръгне, като до Истанбул ще пътува с намален екипаж и там съставът ще бъде попълнен.

По информация от специализираното украинско издание USM българският кораб превозва 40 000 тона царевица до Великобритания.Той вече е бил натоварен.

Координационният център, от който ще се контролира износът на украинско зърно, започна работа в Истанбул в сряда.

Съвместният координационен център в Истанбул ще контролира заминаванията от три украински пристанища през минирани зони, както и ще извършва инспекции на корабите. Всички кораби за насипни товари ще преминават през турски води.

Ердоган иска всички да спазват споразумението за украинското зърно

Ердоган иска всички да спазват споразумението за украинското зърно

Ангажирани сме да приложим на практика това споразумение с всички негови елементи, настоя турският президент