ENG NOVO_OPCAO 3 (1)

България сред участниците на виртуален международен фолклорен фестивал

Международният фолклорен фестивал на практика ще обедини повече от 18 държави  виртуално.

България ще участва във фестивала с видео -приветствие на несебърският хореограф д-р Вълко Любенов,който е член на международната организация.

Във видео-презентацията на  българското участие са включени още- САНПТ Нови Искър, ТА Българче-Челопеч и двама млади  гайдари от Родопите  .

ENG DAYS (3)Поради пандемията, традиционният фестивал ABrasOFFA се обнови и преоткри. Замисляли ли сте се да се запознаете малко повече с популярната култура на различни страни по света в продължение на два дни в комфорта на дома си и без да се налага да се качвате на  самолет?

 За първи път от 28 години Бразилската асоциация на организаторите на фестивали за фолклор и популярни изкуства (ABrasOFFA) ще проведе Международния фолклорен фестивал в Бразилия, който се провежда във виртуална форма на 22 и 23 август, с темата „Фолклорът ни обединява и Земята докосва и танци за мир.

 С напредването на Covid-19 по света на живо събитието не може да се проведе. Последното издание се проведе през 2018 г. в Пернамбуко. „Фестивалът има за цел да спаси, запази и обобщи народната култура и ние го направихме. Присъстваме в обмен с повече от 100 страни ”, казва Хелена Луренцо, президент на ABrasOFFA.

 В допълнение, НПО вече представлява Бразилия като едно от бразилските организации, подчертано в „Най-добрите инициативи за мир“ в ЮНЕСКО. „Ние сме във Франция от две години и работим върху културния обмен с различни страни. Последният преди пандемията беше в Узбекистан през април 2019 г. Тогава отидохме в Обединените арабски емирства “, казва Хелена.

Поради пандемията събитието, което приема хора от цял ​​свят, трябваше да се преоткрие. Досега групи от 18 държави потвърдиха присъствието си на виртуалния фестивал като Румъния, Испания, Гърция, Чехия, Холандия, България, Бразилия, Гана, Аржентина, Чили, Южна Корея, Южна Африка, Мексико, Колумбия и Венецуела.

Презентациите ще бъдат показвани в социалните медии на НПО в Twitter, Instagram, LinkedIn, Facebook и Youtube, в различно време .

Странични събития

 В рамките на фестивала ще се работи и по паралелни проекти на субекта, насочени към 50 години „Ден на Земята“. Засаждане на дървото на мира: Това е символика в чест на планетата и мира, в която всички народи се събират. Двойка от всяка участваща група ще посади живо дърво в своите страни, носейки типично облекло и послание към фестивала. Идеята е да се покаже, че всички народи заедно в този момент, където конфликтите и войните са забравени. Стъпки за мир:

 Групите ще изпращат снимки на други страни, които не са участниците в движение на стъпките си, танцувайки с дрехите си, носейки съобщения.

 Поглед за мир:

Те са нарисуваните лица на тези хора, те ще изпращат чрез видеоклипове и те също ще носят послание за подкрепа.

Дреха на мира:

Децата, в своите етажна собственост и училища, чрез рисунки и писма ще могат да изложат своите положителни послания към планетата. Тези дейности ще бъдат разпространени и показани.

 Възпоменателен печат в Пощата:

 На 22 август ще бъде пуснат и официалният печат в чест на Международния фолклорен фестивал в Бразилия и 50-годишнината от Деня на Земята. Печатите ще бъдат използвани в писмата, подготвени от ученици от няколко бразилски и чуждестранни училищни звена. Освен това между тях ще се извърши обмен.

ABRASOFFA

Основната цел на ABrasOFFA е да възстанови и запази такива народни култури и популярни изкуства. Организацията, базирана в град Сантос, е основана през 1987 г., е свързана с IOV – Internationale Organisation für Volkskunst, със седалище в Австрия и член-член на CIOFF – Международния съвет на организаторите на фолклорни фестивали, базиран във Франция.

 През 2005 г. проектите: „Circuito BRASIL FEST IN FOLK – Международен фолклорен фестивал на Бразилия®“ и „Мрежа на младите доброволци за култура на мира“ получиха официалния печат на ЮНЕСКО. От 2017 г. ABrasOFFA има специален консултативен статус от ECOSOC UN.

Преводач: Барбара Соарес да Силва – casadatraducao@gmail.com

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *