България има 3 изисквания към Република Северна Македония и те трябва да бъдат изпълнени преди България да вдигне ветото над преговорната рамка на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз.

Премиерът Кирил Петков подчерта, че иска да изкаже тези три условия публично пред медиите и в присъствието на еврокомисаря Оливер Вархеи, който е на посещение у нас.

Кирил Петков изброи трите условия: Спазване на рамковата позиция, приета от българския парламент, включване на българите в конституцията на страната и договорът за добросъседство да се изпълнява.

ЕК е фрустрирана вече да чака българското "да" за РСМ

ЕК е фрустрирана вече да чака българското „да“ за РСМ

Оливер Вархеи настоя за падане на ветото до края на месеца

„Последните дни чувам най-различни неверни твърдения, че българското правителство имало две външни политики и какво ли още не. Искам ясно да заявя пред българските граждани и пред комисар Вархеи, че България има три ясни изисквания, за да имаме напредък по темата със Северна Македония. Първо – спазване на рамковата позиция, приета от българския парламент, второ – включване на българите в конституцията на Република Северна Македония, за да могат правата им да бъдат защитени и трето – Договорът за добросъседство да се изпълнява. Просто и ясно. Това, което го заявявам и пред вас (медиите, белз ред.) и пред г-н Вархеи, че това са били нашите дискусии и преди, и сега, и работим заедно да видим дали е възможно ЕС да бъде гарант за тези три условия“, каза Кирил Петков.

„Тук сме пред вас, това е човекът, който отговаря за разширяването, който водеше всички конструктивни разговори досега. И тук до него ясно заявих, че това са трите условия на България. И когато някой прави едностранни фалшиви новини или се опитва да направи политически дивиденти на гърба на тази тема, нека застане с човека, който му го е казал, както аз правя сега с г-н Вархеи и да каже какво е имал предвид“, продължи с коментара по критиките на външния министър премиерът.

Поверителни записки доказват срещи на Петков с европейски дипломати по темата РСМ

Поверителни записки доказват срещи на Петков с европейски дипломати по темата РСМ

Обсъждано е заобикаляне на ветото ни за Северна Македония, според Теодора Генчовска