Правителствата на България и Румъния да премахнат граничния контрол между двете страни, след като бяха отхвърлени да се присъединят към Шенгенското пространство.

Това е предложение на Националния съюз на автомобилните превозвачи в Румъния (UNTRR), което получи подкрепа от Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ).

За икономиката на двете страни допринася предимно транспортният сектор, но той пострада поради мерките, които Европейският съюз въведе под името Пакет „Мобилност I“, посочват от КАПБ.

Припомняме, пакет „Мобилност I“ изисква тежкотоварните превозни средства да се връщат в страната, където е регистрирана транспортната фирма, на всеки 8 седмици. Също така Пакета регулира максималното време на работа и минималното време на почивка на шофьорите и определянето на местоположението чрез тахографи. През декември 2021 г. България атакува пакет „Мобилност“ в Съда на ЕС, но през юни 2022 г. Европейският съд отхвърли иска на България за временно отлагане на прилагането на най-спорната разпоредба на пакета Мобилност – връщането на камионите до мястото им на регистрация.

Превозвачите търсят отговори от властта за Пакет Мобилност

Превозвачите търсят отговори от властта за Пакет Мобилност

Мълчанието на институциите ни по темата тревожи бранша

Блокирането на пътя на България и Румъния към Шенген е удар върху бизнеса, както и върху всички шофьори на тежкотоварни автомобили, които чакат с дни на границите в крайно неприемливи условия, посочват от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

България и Румъния да премахнат граничния контрол помежду си, с което да продължат заедно пътя си към Шенген, настояват от КАПБ и призовават българските власти да предприемат мерки и стъпки съвместно с румънската страна.