New Imageewrtgertt3t

Топ храни през ноември

топ храни ноември

 

Ноември е месецът на кореноплодните зеленчуци. Включете ги в менюто си и няма да съжалявате! Избрали сме за вас четирите топ зеленчука за първия месец от зимата, както и един плод . Предложените рецепти със съответните плодове и зеленчуци ще ви накарат да повярвате, че здравословното хранене може да бъде и изключително вкусно и лесно!

Моркови

Суров или варен, печен или задушен, морковът притежава отлични вкусови и хранителни качества, диетични и лечебни свойства. Ползите от морковите върху здравето ни са огромни. От всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на провитамин А (бета-каротин).Това вещество има доказани свойства като антиоксидант и предпазва хората от злокачествени заболявания. Витаминът действа профилактично на инфекциозните заболявания на бронхите, гърлото и гласните връзки. Чаша сок или нектар от морков осигурява необходимата дневна доза от провитамин А.

Рецепта: Супа от моркови

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле не е успяло да си спечели заслужената слава и почитания у нас, но въпреки това това е изключително полезен и препоръчван зеленчук. То е богат източник на витамин C, което го превръща в много подходяща храна за грипните зимни месеци. Освен всичките си ползи за здравето, брюкселското зеле е и с много ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри! Съдържа също цинк, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, както и благоприятни количества протеин.
Рецепта: Брюкселско зеле с пармезан

Праз

Празът е един недооценен природен лечител с характерен вкус. Той е добър диуретик – стимулира дейността на бъбреците и подпомага отделянето на вода от организма. Заради това свое качество и заради ниската си калорийност  празът се препоръчва при затлъстяване, отоци, подагра, камъни в бъбреците и др. Той стимулира чревната перисталтика и действа разхлабващо. Има и силен антибактериален ефект. Ниското съдържание на захари и високото съдържание на белтъчини и витамини в него го правят подходяща храна за диабетици.
Рецепта: Салата от праз и ябълки

Зеле

Богатството от витамини, минерални соли, ниската калоричност и благотворното действие върху организма превръщат зелето в ценна съставка за всяко здравословно меню. Съдържанието на витамин C в зелето е повече отколкото в лимона и портокала. Голямо значение при храненето има зелето в прясно състояние. При топлинна обработка то губи значителна част от витамините си, разрушава се и съдържащата се в него винена киселина. Най-малко витамин С зелето губи при задушаване в захлупен съд на пара.
Рецепта: Супа от зеле

Круши

Крушата може да бъде чудесно начало на деня през ноември, значително по-полезно и дори ефикасно от сутрешното кафе. Тя може да ни зареди с жизненост и добро настроение през целия ден, благодарение на етеричните масла в нея, които борят стреса и нервните разстройства. В Източната медицина плодът се из ползва като ободряващо и тонизиращо средство. Тя е отлична комбинация от целулоза, пектин, бактерицидни вещества и ферменти и това я прави незаменим „чистач“ на храносмилателната система.
Каквито и плодове и зеленчуци да изберете за ноемврийското си меню, не забравяйте да се храните редовно, качествено и умерено! Коледа наближава – нека да сме в топ форма за празниците!

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате тук.

Print Friendly

Автор: ТопФорма


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *