polezno-ili-vredno-e-kafeto_1294

Полезно или вредно е кафето?

 Кафето е една от най-консумираните напитки в световен мащаб, но предизвиква най-различни спорове и мнения относно ползите и вредите от него. В тази статия ще разгледаме кафето от научна и природосъобразна гледна точка, за да можем всеки ден да правим осъзнат избор.

 

Ползи от консумацията на кафе

  • Стимулира организма и по този начин ни помага да свършим задачи, които без стимулацията не бихме могли да изпълним качествено и навреме.
  • Съществуват изследвания, които твърдят, че кафето може да увеличи дължината на живота, да подобри сърдечносъдовото здраве, да повлияе позитивно диабет тип 2 и Паркинсон. Тези изследвания са по-скоро със спорна достоверност, защото изследваните пациенти често водят здравословен живот като цяло – здравословна храна, движение, дишане, добър дневен режим, почивка и т.н. Тяхното здраве и дълголетие се дължат на комплексни фактори, които са факт не поради, а въпреки редовната употреба на кафе.

Вреди от консумацията на кафе

  • Кафето стимулира надбъбречните жлези и се секретират стимулиращи вещества, които вкарват организма в стресов режим. Прекомерната му употреба може да доведе до изтощаване на жлезите, а това усложнява проблема с липсата на енергия.
  • Кафето може да затрудни работата на сърцето, да доведе до аритмии, увеличаване на кръвното налягане и пулса.
  • Зърната на кафето се пекат на високи градуси, което е предпоставка за образуването на акриламид – силно токсично вещество, което се образува при високата топлинна обработка на храни, богати на нишесте.
  • Антиоксидантите, които обикновено се съдържат в зеленото кафе, губят своите свойства при печенето на кафените зърна. Предостатъчно антиоксиданти можем да си набавим, като консумираме разнообразие от пълноценни растителни храни.
  • Кафето е диуретик и силно обезводнява организма. По-високата му системна консумация може да доведе до изчерпването на електролити и някои минерали, като калций и магнезий, от организма.
  • Кафето може да има негативен ефект върху храносмилането – кофеинът в него може да раздразни червата или стомаха. Особено не се препоръчва на хора, страдащи от язви, стомашни киселини и гастритни състояния.
  • Кафето може да наруши ритъма на бодърстването. Ако изобщо го пиете, е препоръчително да е само сутрин. Ако успявате да заспите, дори и да сте пили кафе, не означава, че качеството на съня ви не е нарушено. Категорично не трябва да консумирате кафе, независимо по кое време, ако страдате от безсъние.
  • Може да увеличи нервността при хора, предразположени към тревожни и стресови състояния.

Стимулиращите напитки, като кафето, сами по себе си не дават енергия, нито хранителни вещества в съществени количества. Те стимулират енергийните ни резерви, а това рано или късно води до изчерпването им, особено ако организмът ни е слаб. Така че ще трябва да разочароваме почитателите на кафето, но негативните му страни значително надделяват над позитивните.

С какво можете да заместите кафето?

Нестимулиращи алтернативи

Сред най-известните безкофеинови заместители на кафето са инката, цикорията, ръжта, ечемикът и леблебията. Те имат вкус и аромат, подобни на кафето и затова са подходящи за хората, които искат да заместят кафето с напитка със сходен вкус.

Стимулиращи алтернативи

Чайовете се делят на билкови и чайове от растението Camellia Sinensis (черен, зелен, бял чай). Последните съдържат кофеин, за разлика от билковите, затова голяма част от хората, които отказват кафето, го заместват именно с тях. Най-често се преминава към черен чай, който не е по-добрата алтернатива на кафето. Зеленият и белият чай са по-добрата опция, тъй като съдържат теанин – аминокиселина, която омекотява възбуждащото действие на кофеина. И все пак, нови изследвания разкриват и някои неблагоприятни последствия от тези напитки, ако се прекалява системно с тях. Най-добрият вариант е суровото какао, защото има по-меко действие.

Някои билкови чайове също могат да се използват като лек заместител на кафето. Това са билките от рода на жен-шена, родиолата, маката, върбинката, розмарина и т.н. Те не съдържат кофеин, но са тонизиращи сами по себе си.

Безкофеиново кафе

Безкофеиновото кафе може да е от помощ на тези от вас, които искат да намалят консумацията на кофеин, но не и да се откажат от вкуса и аромата на кафето. Тук трябва да се има предвид, че при пречистването на кафето от кофеина, производителите използват химикали, но вече съществуват и алтернативи, при които в този процес не се използват агресивни вещества.

logo_bgЗдравният екип на Vita Rama препоръчва:

Днес много хора разчитат на кафето, за да подобрят концентрацията и енергията си, но това е само временно решение, криещо много рискове. Нашата препоръка е да се търсят и коригират причините на намалената енергия и ментален фокус. Първопричините за това могат да бъдат много – непълноценен хранителен режим, дефицити на хранителни вещества, липса на пълноценен сън, недостатъчна почивка, прекомерен стрес, който изтощава нервната система и др. Единствено цялостното подобрение в начина на живот може да разреши проблема с енергията.

Правилният начин на живот е сигурният и здравословен начин да сме свежи, енергични и със самочувствие още от сутринта и то без стимулатори. Тези от вас, които желаят да намалят или спрат кафето, могат да преминат през преходен период, в който кафето постепенно да се намалява и да се заменя с по-леките стимулиращи напитки, изброени по-горе. А след това те да бъдат заменени с леки билкови чайове, чай ройбос. Най-добрият начин да започнете деня си е чрез прием на достатъчно вода след ставането, последван от тонизиращ прясно изцеден сок. Така стартирате новия ден хидратирани и заредени с редица полезни вещества.

А ако го пием само за удоволствие и просто за вкус? Ако кафето ви е приятно на вкус и не желаете да се отказвате от него, нито да го заменяте с безкофеиново, тогава ви съветваме да го включите в малки количества, 1-2 кафета, най-вече сутрин, при липса на съответните противопоказания. За предпочитане е да избирате качествени сортове и марки, използващи по-щадящи методи на производство на кафето. Консумирайте и достатъчно вода, паралелно с кафето, за да не се дехидратирате.

Тъй като кафето е стимулатор на нервната, сърдечносъдовата и храносмилателната системи, умерената употреба от 1-2 кафета преди обяд, би могла да се впише в биоритъма на здравите хора. Но дори и тези количества не са препоръчителни при нарушено психично здраве, сърцебиене, язви и други медицински състояния. Нашата препоръка е като цяло е да избягвате консумацията на кафе.

Print Friendly

Автор: vitarama.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *