donut-791837_640

Как да надхитрим ненаситността

Ядосвате ли се всеки път, когато се качите на кантара? Може би сте от хората, които въпреки всичките си усилия, не успяват да свалят излишните килограми.

Съществуват разнообразни причини за това, че някои хора отслабват по-лесно от други, но метаболизмът има ключова роля. Добрата новина е, че всеки може да „забърза“ собствения си метаболизъм и да се справи с постоянното желание за храна, като обърне внимание не само на това какво яде, но и колко често се храни.

Предлагаме ви няколко съвета, с които да надхитрите ненаситността си за храна и да поддържате перфектно тегло, без много усилия:

Бърз метаболизъм – бавен метаболизъм

Забавянето на обмяната е естествена реакция на организма, която го защитава от рязкото намаляване на калорийния прием. Подобно намаляване най-често се наблюдава при драстичните диети. Тялото се приспособява към по-нисък енергиен режим на работа и трупа запаси. Но това състояние не е неизлечима болест, то е обратимо! Скоростта на обмяната на веществата се влияе от пола, възрастта, гените и структурата на тялото ни, но тя може да бъде контролирана! Най вероятно няма да се изненадате от факта, че метаболизмът се ускорява най-ефективно чрез правилно хранене и редовна физическа активност.

Хранете се редовно

Това означава да не оставяте организма си гладен за повече от четири часа, така че хапвайте на всеки три часа и половина. Обменните процеси се ускоряват след всяко хранене. Затова се хранете често и с малки порции.  Не пропускайте закуската, защото това би се възприело от организма като гладуване и съответно метаболизмът ще се забави с цел пестене на хранителните вещества.

Пълнете чиниите си с фибри

Старайте се в чинията ви да не преобладават висококалорични храни без особено хранителна стойност (тестени храни и полуфабрикати). Вместо това заложете на богатите на фибри храни. Фибрите ще ви заситят за по-дълго време и ще ви помогнат да не чувставате глад между отделните хранения. Зеленчуците и плодовете съдържат голямо количество фибри и няма да сгрешите да ги включите към всяко от храненията си за деня.

Закусвайте редовно и здравословно

Не се лишавайте от храна и от междинни закуски. Така няма да утолите ненаситността, а само ще я подсилите. Вместо това – избирайте такава храна, която ще ви помогне да сте сити по-дълго. Междинните хранения (между закуската и обяда и между обяда и вечерята) са необходими, за да успеем да се храним през 3-4 часа и да засилим метаболизма си. С цел да постигнете и/или да задържите желаните килограми – избирайте здравословни храни за междинните си закуски.  Избягвайте преработените храни – те са с високо съдържание на сол и захар и могат единствено да изострят апетита ви за още. Плодовете са най-подходящият избор, както и ядките, но в умерени количества.

Насладете се на храната си

Бързате ли всеки път, когато се храните? Ако отговорът ви е ДА – опитайте да намалите темпото. Хранисмилането е сложен процес, който започва в момента, в който си помислим за храна. Определени химикали започват да работят, за да изпратят сигнали от и до мозъка, за да активират други клетки да започват да разграждат храната, трансформирайки я в енергия. Този процес не е само механичен (като дъвченето) – той е и сенситивен (защото мисленето за, помирисването и гледането на храната задействат клетките, отговорни за храносмилането). Опитайте да дъвчете по-бавно и по-дълго. Гледайте храната си, усетете аромата й, насладете й се. Правейки това, позволявате на сигнала, че сте се нахранили, да достигне до мозъка. Ако се храните прекалено бързо, е много по-вероятно да преядете.

Ако се храните по режим, ще спестявате време да се чудите какво да ядете и ще можете да използвате това време да се насладите на храната си. Всеки индивидуален режим от топ форма включва минимум четири хранения на ден, които ни помагат да се справим с ненаситността още след първата седмица.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Print Friendly

Автор: ТопФорма


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *