1_5916-696x484

Италия серия А – какво да очакваме през сезон 2021/2022?

 

В предходното издание на италианското първенство станахме свидетели на нещо безпрецедентно, поне за последното десетилетие. Нещо, което и малцина специалисти, занимаващи се с професионални футболни прогнози за Италия, Серия „А“ биха могли да заявят предварително. Става въпрос за детронирането на деветгодишното владичество на торинския гранд Ювентус и коронясването на един от новите-стари шампиони в лицето на друг голям колос от Апенините – Интер.

По всичко личи, че и тази година ще е ужасно трудно за „старата госпожа“ да претендира за трофей, но битката на върха определено се очаква да бъде ожесточена. Интригата предстои да бъде допълнително увеличена и от множеството треньорски рокади, които италианските грандове претърпяха от края на миналия сезон до момента. Шампионът Интер, Наполи, Ювентус, Лацио и Рома са с нови наставници. Само отборите на Милан, и ако можем да добавим в това число и Аталанта, останаха с миналогодишните си мениджъри.

Какво забелязваме като тенденции и временно класиране след изиграването на 1/4 от сезона? На върха има два почти безгрешни състава, които не са допускали загуба до момента. Това са окриленият и играещ изключително атрактивно Наполи, воден от Лучано Спалети и Милан на Стефано Пиоли.

Нека не забравяме, че в редиците на „росонерите“ има и един друг ужасно голям коз – неостаряващият Златан Ибрахимович, който продължава да играе на това високо ниво и да решава мачове, макар и тъкмо навършил 40 години. Интер е на близка дистанция и се стреми да не изостава от челниците. Действащият шампион по всяка вероятност ще направи всичко по силите си, да защити титлата и да надгради над представянето си от миналия сезон.

От „нерадзурите“ се очаква да разгърнат отбора си в течение на шампионата и до последно да бъдат в битката за титлата, ако не дори да я спечелят отново. За момента това са трите най-явно открояващи се отбора. След тях следват Рома, Аталанта, Лацио, Ювентус, които демонстрират силни игри, но тук сякаш колебанията са по-големи и най-вероятно кампанията, която ще проведат, няма да бъде шампионска за нито един от тях. Фиорентина и Верона също временно се намират в тази група, но по всяка вероятност с течение на сезона ще паднат по-долу в класирането, когато цикълът се сгъсти и скамейките умалеят.

Не се знае кога точно ще дойде следващата титла на Юве, но едно е сигурно – ще бъде много интересно да се наблюдават тази година (по всяка вероятност и следващите няколко) и да се проследи промяната и подмладяването в този велик италиански гранд.

В долната половина на таблицата всичко изглежда традиционно и логично. Отборите, от които очакваме да бъдат там, могат да бъдат открити именно в тази зона. Това, което на този етап изглежда положително е, че няма отбор, който фрапиращо да изостава от останалите, което ако трендовете се запазят така, то това по всяка вероятност би означавало, че в края на сезона ще станем свидетели на интересна битка не само в челото, но и в дъното на Серия „А“.

Предстои да разберем дали Наполи може да печели „скудетото“ без Диего Марадона? Дали Милан ще си възвърне забравената в последно време слава? Дали Милано отново ще бъде синьо-черен? Или пък може би някой от другите отбори ще успее да излъже останалите и да триумфира? Сигурни отговори на тези заплетени въпроси ще открием най-късно в края на месец май 2022г.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *