New Image

Дуплети, триплети и избивачи петанкуващи в Несебър

 New Image

Под патронажа на председателя на Общинския съвет Румен Кулев в Несебър за шести пореден път  се проведе  международния турнир по петанка.*

Състезанието, организирано от Даниела Дикова-президент на  Дамски спортен клуб и приятели по петанк – София, бе за открития турнир от български и от чуждестранни състезатели.

Участниците в турнира се съревноваваха през уикенда на терена на северната панорамна алея в новата част на града, където по един своебразен начин бе съчетанo полезното с приятното.

В 3-дневния турнир състезанията бяха в разделите:  „Дуплети”, „Триплети”, проведени в 5 кръга по швейцарската система „Bucholz.

В последната дисциплина „Избивачи” се състоя поотделно за жени и мъже.

И за шести пореден път се видя, че всичко, което  е необходимо, за да играеш петанка е комплект топки, малко заравнено място, добро настроение и приятели, с които се споделят удоволствието от играта.

Чудесно средство е за отмора от интензивното напрегнато ежедневие, за лекуване на стреса, от която най-малката от детска количка миналата година, вече тренира безпроблемно с ръце по петанка

                                                                                                     Максим МОМЧИЛОВ
_________________________________________________________________________
   * Петанк (на френски: Pétanque) е спорт с хвърляне на метални топки. Играе се на площадка с размер 15 на 4 метра. Настилката е различна – пясък, трева и др. В средата има дървена топка наречена кошонет с диаметър 25-30 мм,а металните топки са 70,5-80,0 мм, и тежат  650-800 г. Целта е при хвърляне металната топка да спре възможно най-близо до дървената или да удари топка на противника, за да я отдалечи.

Tопките по-близко до целта от най-близката на противника се броят за точки. Играе се до 13 точки.
Петанката  позволява да се поддържа добра физическа форма без прекалени усилия и дава възможност за общуване с приятни хора в непринудена обстановка. Петанк се играе от всички възрасти – от деца до пенсионери, като и от хората в неравностойно положение, деца освободени от учебни часове по физическо възпитание.                                                                            

По време на състезанията не липсват и куриозни моменти.При аматьорската петанка съществува правило, че ако единият отбор загуби 0:13, играчите на другия си свалят панталоните.Правилото се казва „Фани“,тъй като е въведено от една френска любителка на играта на име Фани.При провеждането на несебърските турнири обаче така и не се стигна до такъв резултат .                                       

България петанка се играе организирано от 2000 г., когато се създава и Българската федерация по петанка..  

 

Print Friendly

Автор: Максим МОМЧИЛОВ


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *