330175640_1606311809830537_6467464137542161141_n

Как можем да помогнем на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия

329502882_1332278173982203_699726936753956720_n

В 4 часа през нощта на 6 февруари се случи земетресение в южна Турция и северна Сирия. Природното бедствие бе с магнитуд 7.8 по Рихтер, с епицентър близо до южния турски град Газиантеп. В същия ден се получи и втори трус с подобна сила – магнитуд 7.5, както и няколко десетки вторични трусове.

По официална информация на 12 февруари броят на жертвите от земетресението надвишават 28 000 души, като повечето са в Турция. Предвижда се броят да нарасне поне два пъти. Според СЗО и ООН засегнати от земетресението са над 26 млн. души в двете страни. Само в Сирия до 5,3 милиона души са останали дом. Това е най-голямото земетресение в Турция от един век насам.

Жертвите на разрушителното земетресение в Югоизточна Турция надхвърлиха 16 000 души. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви седемдневен национален траур в Турция за жертвите на природното бедствие. Държавните знамена на Турция бяха свалени наполовина в цялата страна. Разрушителното земетресение беше усетено и в съседни страни, включително Ливан, Ирак, Египет, Гърция, Кипър, Армения и Израел.

Това, което се случи по време и след земетресението е ужасен, невъобразим кошмар! Това е неописуема и огромна трагедия! Загиналите се очаква да са много повече от официално съобщените. Десетки хиляди са под руините и още толкова са останали без покрив. Хора от цяла България се организират да помогнат. Всички се молят повече живи хора да бъдат открити под руините на разрушените сгради.

Издателят от ИК Жанет 45 Манол Пейков, Никола Рахнев от фондации Гората.бг и Лазар Радков от Фондация Капачки за Бъдеще и Kauzi.bg си помагат и комуникират помежду си, за да осъществят допълваща се подкрепа на нуждаещите се. Манол Пейков се ангажира да събира паричните дарения, а Лазар Радков е обучен специалист за даване на Първа медицинска помощ. Никола Рахнев набира средства за закупуването на вещи от първа необходимост и вече има изпратени тирове с хуманитарна помощ към засегнатите райони.

Дарителите, които подкрепят техните кампании са техни приятели и последователи. Много хора и фирми се свързват с тях сами и им предлагат по скромен начин помощта си. Приоритетно дарителските кампании са насочени към изпращане на най-нужното към нуждаещите се в Турция и Сирия – одеяла, дъждобрани, храна, медицински материали, подкрепа за деца и нужното за спасителните екипи в това число и българските.

Как да изпратите помощ за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия?

Ето и списък с места и начини, по които можете да подкрепите пострадалите от земетресението в Турция:

❤ Български Червен кръст (Bulgarian Red Cross) набира средства за подпомагане на пострадалите от земетресението в Турция, можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори. Българският Червен кръст стартира кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Република Турция на 6 февруари 2023 г. Открита е специална банкова сметка в лева: IBAN: BG64UNCR76301078660913. За повече информация: https://bit.ly/3RA5L72.

❤Издателят и активист Манол Пейков набира дарения и неща от първа необходимост като: печки, палатки и ръкавици, якета, шалове, шапки, памперси, дамски превръзки, бебешка храна, столчета и маси за къмпинг, кърпи за еднократно ползване за душове, комплекти за първа помощ, вътрешно осветление за палатки с батерии и други вещи, от които има спешна нужда, както и средства за закупуването на същите. Манол Пейков движи една от най-мащабните акции. След разговор с посланика на Турция у нас – Айлин Секизкьок, стана ясно, че най-необходими в южната ни съседка са палатки, одеяла, газови генератори и отоплителни системи (ВАЖНО е да са на газ, а не бензинови или дизелови).

Манол Пейков разказа, че Посланикът на Турция, Айлин Секизкьок, е изказала дълбоки благодарности за оказаната помощ: „Благодарение на това, което правите за нас в този нечувано тежък момент разбрах, че България е истински приятел на Турция.“

За една седмица, благодарение на дарителската кампания, бяха събрани 1 100 000 лв. Дарителите, участвали в кампанията са над 10 000.

Продължава и набирането на дарения за следните спешни вещи за Турция и Сирия: топли дрехи – вече може да даряваш и стари дрехи. За разлика от Турция, която не приема употребявани дрехи и спално бельо, в Сирия ще бъдат приети спални чували, одеяла, палатки, храна: варива (ориз, боб, леща, нахут), захар, консерви (без свинско и риба тон).

За повече информация посетете: https://bit.ly/40CoD9q

❤ Лазар Радков от Капачки за Бъдеще и Kauzi.bg набира средства за покриване на най-спешни нужди: https://bit.ly/3HCdb4Z

Най-необходимите продукти от първа необходимост са: палатки (за останалите без покрив при минусови температури), одеяла, спални чували и спасителни одеяла (от спасително фолио).

❤ Фондации Гората.бг, ПраветеДобро, ЗащотоСмеХора, Три жени и др. събират дарения за закупуването на продукти от първа необходимост. Никола Рахнев, който е основен двигател на Гората.бг, има най-големите заслуги по логистиката и транспортирането на стоките в най-кратки срокове до Турция и Сирия: https://bit.ly/3x0QjHz.

Гората.бг организира кампания “ПОМАГАМЕ НА ПОСТРАДАЛИТЕ В ТУРЦИЯ И СИРИЯ!“ Към дата 12 февруари четири тира с хуманитарни помощи бяха изпратени за бедстващите райони.

Можете да дарите тук: Фондация „Гората.бг“

IBAN: BG74RZBB91551011840078

Основание: Земетресение

❤ Всички дарения към Национална мрежа за децата – National Network for Children Bulgaria, направени до края на февруари, ще бъдат пренасочвани към пострадалите от земетресението: bit.ly/3REZl6D

❤ Национална Асоциация на Доброволците в Република България – НАДРБ набира средства, за да подпомага екипите си, които вече действат в спасителни акции в Турция: https://bit.ly/3I2WMYL.

❤Фондация BCause набира средства в Плаформата.бг, като първоначалната цел на кампанията е да подкрепи българските доброволни отряди, които помагат на място. В помощ на нуждаещите се в Турция Фондация BCause апелира всички, които искат да подкрепят хората в нужда, да дарят парична помощ. Новини за всичко, което става там се получават и от организация TUSEV, която партнира на интернационалната мрежа CAF International.

Можете да подкрепите и чрез дарителски SMS на 17777 с кодова дума DMS TRUS за трите мобилни оператора или онлайн дарение за кампанията: https://dmsbg.com/26355/dms-trus/.

Ако се нуждаете от повече информация по темата, прочетете „Земетресението в Турция и Сирия: как да изпратиш помощ?“ в timeheroes.org/bg/. Там ще намерите още начини за изпращане на парична или друг вид помощ за пострадалите от природното бедствие.

С помощта на: bulgaria24.tv

Правилата за действие при земетресения

Случилото се на трагичната дата, която само за един ден отне толкова жертви, колкото отне войната в Украйна за цяла година насочи, общественото внимание към липсата на каквато и да била подготовка на населението за реакция в такива непредвидени моменти.

Защото подготовката и информираността как да реагираш може да спасят живот. Отделно превенцията е най-доброто решение, затова е добре да се провери на ниво държава – строят ли инженерите правилно сградите и спазват ли се противоземетръсните правила, защото София също е земетръсна зона, както и много други градове на страната.

Бързата реакция е абсолютно наложителна в първите 24 часа, за да се помогне на всички пострадали. Министерството на вътрешните работи предвижда правила за действие в случай на земетресение

Първото действие трябва да бъде да се информират органите на МВР или тези за спешна медицинска помощ за бедствието. Това може да стане по телефона за спешни повиквания на единната спасителна система 112.

Вашето повикване трябва да съдържа задължително данни като:

Къде? – Необходимо е да се назове мястото, улицата, номер на улицата, кръстовище или някаква локация, когато земетресението е извън града;

Какво? – Опишете вида на случилото се. Посочете също дали има затиснати или ранени хора и дали има други опасности;

Колко? – Посочете броят на засегнатите, както и вида на нараняванията;

Кой се обажда? – Посочете името си и номера си.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *