1-44

  ПЛАЧ ЗА БОЖИДАР БОЖКОВ (15 юли 1944 – 9 декември 2010)

  g_chaldykov

   

  Проф. д-р Георги Чалдъков

   

   

   

  Игнасио Санчес Мехиас е един от най-известните матадори на Мадрид и голям приятел на Федерико Гарсия Лорка. На 11 август 1934 г. един бик пронизва сърцето на Матадора и цяла Испания е натъжена от смъртта му. Тогава Лорка написва поемата Llanto por Ignacio Sanchez Mejias („Плач за Игнасио Санчес Мехиас“).

  Божидар Божков е един от най-известните издатели и печатари на съвременни български книги, учебници и международни биомедицински списания. И голям наш приятел! В първите минути на 9 декември 2010 г. рикушет от тромб пронизва сърцето на Издателя – и всички сме покрусени от смъртта му.

  За първи път се срещнах с Божо през есента на 1999 г. в неговото “Ателие ‘89” във Варна – да отпечати десетия том на научното списание Biomedical Reviews, посветен на 90-годишнината на нобелистката проф. д-р Рита Леви-Монталчини. Оттогава той публикува още 10 тома на списанието и две издания на моята книга с есета “Човекът: IQ + EQ”, както и книги на писателите Атанас Липчев, Петър Доков и Людмил Станев.

  Поне два пъти в месеца се срещахме на съботните обеди в “Атмосферата” край плажа до кораба „Дръзки“ – пиехме и говорихме за театър, артисти, поети, наука, политика – и, разбира се, за Кирил Христов:

  Пиян съм аз от мойте младини!

  Тъй хубаво е всичко окол мене!

  Жени и вино! Вино и жени!

   

  Плътният тембър на гласа му отекваше в чашите, звукът им възбуждаше крилата на гларусите и те онасяха “Божия” глас “на масата на хоризонта стръмен”.*

  Понякога рецитираше стихове от рибарските мотиви на Славчо Чернишев:

  Не си по-хубава от виното,
  което бавно пием в здрача,
  защото няма то очи,
  които лъжат и които плачат.

  И  “Когато умра

           не плачете, пийте!”

  Знам, че сега, когато е “там” – до, зад, над хоризонта (?) –  носталгията му за Живота ще бъде най-добре лекувана, като гледа как расте внука му Божидар Божков…

  ____________________________________________________________________

   

  * От “Горчив бокал” на най-тъжния варненски поет Емил Иванов (1957-2010).

   

  Print Friendly

  Автор: Nessebar-News.com


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *