д-р Михаил Калнев пред УС и част от бенефициентите (1)

25 млади медици ще получат по 500 лева на месец от подпомагаща ги фондация

 

Д-р Динко Младенов призова младите лекари да се сдружават, за да отстояват правата си

„Никоя амбициозна национална цел не може да бъде постигната без здрава нация, а това изисква ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора в системата и тяхното развитие“. Това заяви президентът Румен Радев снощи на официалното тържество по случай учредяването в Пловдив на фондация „Млади медици за България“ /ФММБ/. Организацията има за цел да подкрепя специалисти на възраст до 35 години, учещи и/или работещи вече медицина, дентална медицина, фармация, медицински сестри, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и инструктори по хранене, да ги мотивира да остават и да се развиват професионално в България. Държавният глава посочи, че учредителите и съмишлениците във фондацията дават надежда не само за медиците в здравеопазването, но са и пример за останалите професионални общности как могат да се задържат младите кадри в България.

Д-р Динко Младенов, един от най-известните български лекари, създател на първата частна болница в Пловдив „Медикус Алфа“, председател на Управителния съвет на фондацията и неин учредител припомни, че младите лекари и сестри проявиха медицинска храброст и влязоха в огъня на ковид кризата. „Това още повече амбицира мен и колегите от Управителния съвет да създадем фондацията. Ние ще ви подпомагаме финансово, но вие сами трябва да се преборите за по-добри условия на вашата реализация“, обърна се към младите кадри д-р Младенов. Той ги посъветва: „Създайте сдружения и тропнете по масата на институциите, защото за да останете в България, вие трябва да имате нормални условия за развитие.“

Видният психиатър д-р Никола Марков, член на УС на ФММБ, посочи, че 200 лекари напускат страната средногодишно, още по-трагична е ситуацията с медицинските сестри и лаборанти – при тях бройката е 1 000. България разполага с най-малко психиатри на глава от населението от европейските страни – от 3 до 8 пъти по-малко, например, в сравнение с Гърция и Швейцария. А измерено обективно народите на тези държави са по-щастливи от нас. Д-р Марков обеща, че фондация „Млади медици за България“ ще подпомага специалисти в дефицитните професии като психиатрия, педиатрия, инфекциозни болести, анестезиология, реанимация и епидемиология, да останат да работят в България.

„Оценяваме трудността и предизвикателствата пред УС на фондацията, създадена в момента на социална, икономическа и политическа нестабилност. Тези хора са визионери, осъзнават опасността от ерозия на здравеопазването“, посочи в своето изказване д-р Михаил Калнев. Той е един от бенефициентите, работи и специализира неврохирургия в УМБАЛ „Св. Георги“. Д-р Калнев изтъкна, че положителни за задържане на медицинските кадри са промените в наредбата за специализация. „Но тя доведе до нови казуси – млад лекар-специалист да подпише договор на по-ниска от заплатата, която е получавал като лекар-специализант. Сега вместо България да губи новозавършили медици, губи новозавършили специалисти. Преди 6 години, когато аз специализирах, държавата субсидираше моето обучение с близо 6500 лева, сега сумата е около 9500 лева на годишна база. Преди 6 години държавата губеше около 40 000 лева от един напуснал страната специалист, сега губи около 60 000 лева. И ако преди сме губили около 4 милиона лева при 100 напуснали лекари, то сега губим около 6 милиона лева“, направи кратка финансова равносметка д-р Калнев. Той подчерта, че това е само едната страна на проблема, по-важната е, че застаряващата ни нация остава без адекватна и качествена здравна помощ.

По време на тържеството стана ясно, че 25 бенефициента на фондация „Млади медици за България“ ще получат от октомври финансова подкрепа от 500 лева на месец. Кои са те – може да се види в сайта на фондацията. 7 от бенефициентите снощи бяха на сцената в зала С.И.Л.А. След официалната церемония гостите, които бяха седнали през седалка, заради епидемиологичната обстановка, се насладиха на изпълненията на емблематичните Васил Петров, Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Живко Петров квартет, Йордан Тоновски квартет и др.

Повече информация за фондация „Млади медици за България“, как да дарите средства или как да станете бенефициент – вижте в сайта на сдружението www.mm4ng.com.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *