8- 5241

27 септември – Световният ден на туризма

Това интервю винаги може да се прочете и препрочита                                                                                        

 


Гасан АЙДИ-президент на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация:                                                                                                                                                                                               

  Не съм го казвал досега, но се почувствах предизвикан да го споделя

1 ГА (1)

 

 

 

 

 

 

Гасан Айди е роден през 1946 г. в Сирия, но от десетилетия живее и работи във Вашингтон- САЩ. Има 35-годишен стаж в хотелиерството. Президент на Международната хотелиерска и ресторантьорска ассоциация /ИХРА/,базирана в Женева-Швейцария.

ИХРА обединява 300 000 хотела от 50 хотелски вериги и 8 000 000 ресторанта,в които работят 60 000 000 души с принос от 950 билиона щатски долара за световната икономика.Айди е собственник на “Айди интернешънъл хотелс”-САЩ и на хотели от веригата “Cham Palaces“ с три търговски марки.Мултимилиардер.

Контролира всички операции и дейности по маркетинг и развитие  на супер хотели в САЩ и Близкия изток чрез «Роял Риджърси».Известен е и като «Папата на туризма» Предстои му да открие свои хотели в Абу Даби-ОАЕ, Марса Аллам- Египет, Минск-Беларус, Малинди-Кения и Берлин-Германия.


– Г-н Айди,тъй като това се случва за първи път, как се стигна до избора на България за заседание на Съвета на директорите на ИХРА и какво беше обсъждано на него?

-Решихме да уважим поканата на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация/БХРА/.Съвсем естественно беше да изберем за място на заседанието Слънчев бряг-най-големия български курорт с международна известност..Възползвам се от възможността да изкажа благодарност на персонала на хотелски комплекс «Империал»,където нивото на обслужване бе по-високо от очакваното. Иначе,основна точка в дневния ред на заседанието бе обсъждането на финансовото и организационното състояние на ИХРА като цяло и по региони,а също така и  хода на подготовката за провеждането на 48 конгрес на ИХРА,чийто домакин ще бъде Аржентина.

-Вие сте посещавали и друг път България.Били сте във Велинград и Велико Търново,сега и в Слънчев бряг.Какви са натрупаните Ви  впечатления за състоянието и развитието на туризма в страната ни?

-На външен вид туризмът ви изглежда добре.Благодарение на частния сектор и с укрепването на браншовите организации той ще се разивава все повече и повече.Не се смятам за световен гуру в туризма,но от личен опит ще ви кажа няколко неща,които са ми направили впечатление при пребибаването в туристическите дестинации,за които ме питате,плюс София.С уговорката, че става въпрос за епизодични впечатления.

Персоналът в хотелите не е достатъчно усмихнат и любезен.На ниско ниво е езиковата му  квалификация.Разбрах,че в България викате на таксиметровите шофьари «бакшиши».Може би не е случайно,но цените на таксиметровите услуги са неоправданно високи-от летището до хотелите и в самия курортен комплекс.

Мога да Ви кажа,че където и да съм бил по света,а аз съм бил на неизброими места,на такива цени на такситата не съм попадал.Макар и косвено,това е голяма черна точка за българския туризъм.

И още нещо,което не е черна точка,но прави впечатление.За първи път в 35-годишната си кариера в туризма,у вас видях главни мениджъри на хотели на 25 години. Сигурно има и други необичайности,но лично аз съм убеден,че българският туризъм има огромен потенциал,който тепърва ще се развива,в национален и регионален мащаб.

-Какво имате предвид?                                                                                                                                                                

  -Трябва да направите всичко възможно за либерализация на визовия си режим.Защото                                                                издаването  на визи се превръща в един от основните ви проблеми.По време на конгресса на ИХРА в Белград стана въпрос,че заради визовия режим сръбските туристи в България са намалели със 70 на сто.

Сърбите бяха едни от основните ви туристи, а сега чувствате техния дефицит, защото сте им наложили издаване на визи, за които плащат и се разправят с бюрократичната ви администрация.
Отделно от това,когата става въпрос за развитие на потенциала  на регионалния туризъм смятам,че  Балканите трябва да унифицират своята политика и заедно да се предлагат на туристите. Абсурдно е, България да се противопоставя на Македония, на Черна гора, Сърбия, Хърватска и обратно. Балканите са един общ туристически регион.

Аз съм роден в Сирия където е популярна поговорката, че да счупиш един пръст на ръката си е лесно и болезнено, но петте пръста и цялата ръка, свита в юмрук, е трудно да бъде наранена.

Вие,българите също си имате такава пословица за снопа с пръчки на хан Кубрат. Трябва да се прави реклама и промоция на балканския туризъм, а не всеки сам поотделно. Не се затваряйте. Вие посещавате цяла Европа без виза, защо за вас съседите ви трябва да си вадят визи?

В Латинска Америка няма визи между Аржентина, Бразилия, Мексико. В голф дестинациите в Саудитска Арабия положението е същото. Границите трябва да са отворени и да няма пречки за придвижването на хората в съседни една на друга държави. Намалете главоболията при пътуванията на туристите. Ще ви дам един куриозен пример,който обаче не е виц.Председателят на индийската хотелиерска и ресторантьорска ассоциация не присъства на заседанието на Борда на ИХРА в Слънчев бряг.

И знаете ли защо?Колегата,който е собственник на 800 хотела,се принудил да отиде в българското посолство за виза,а там му задали въпроса,дали не смята да остане  в България и да си търси работа.В момента,в който чул въпроса,той просто станал и напуснал. Дадох ви този пример,като доказателство,че трябва да си либерализирате визовия режим,в който някои постановки сякаш са от комунистическо време.

Улесняването на пристигането на ВИП-особа от ранга на колегата щеше да предизвика своебразна туристическа реакция от рода на т.н.индийска нишка.А сега вие се самолишихте от нея.

-Ще се съглася с Вас,че в  случая става въпрос за държавна политика или липса на такава от българска страна,но Вие имате впечатления и от други страни.Кои са най-повтарящите се грешки на правителствени нива?

-Прави впечатление,че правителствата нямат обща политика на най-високо равнище.Има много малко държави,които са създали такава.На Балканите сте създали Балкански алианс на хотелските асоциации и заедно с частния сектор се опитвате да осъществявате подобна политика.Но усилията в това отношение се нуждаят от правителствена  подкрепа.Вече стана въпрос за това.

-Вече имате впечатления и от курорта «Слънчев бряг».В последните години периодично в публичното пространствно у нас се възобновява дебата за презастрояването на курорта.Битува мнението,че подобно на Испания и тук трябва да започне събаряне на хотели.Ще споделите ли Вашето мнение?

-Туристическият продукт,който се предлага в Слънчев бряг наистина изглежда сходен на този в Испания.Във никакъв случай обаче не бих препоръчал да си събарят хотели.Вярно е,че човек като влезе в хотела си  не вижда морето.То не се вижда и по понорамната алея,заради това,че някой е допуснал да се застрои самия плаж.Това е недопустимо и не съществува на други места по света.Но станалото,станало.

Оттук-нататък пътят е един-подобрете качеството! Хотелите, които не предлагат достатъчно добро качество на обслужване на гостите, сами ще си отмрат.Половината от хотелите да подобрят качеството, е достатъчно да оцелеят. Не повтаряйте грешката на Испания – първо да презастроявате, после да харчите пари за събаряне. Пазарът не е всемогъщ,но сам ще  регулира процеса.

-Какво друго може да препоръчате на българските хотелиери,които осъществяват своя бизнес в условията на глобална икономическа криза,по-конкретно за този сезон, и в близко бъдеще?

-Да не намаляват цените на нощувките.Да правят промоции и да глезят туристите.Ако искат хората да престояват повече в хотелите, да им предложат бонуси под формата на безплатни услуги.Добър ход са и промоциите – при четири нощувки,петата да е бонус,процедури с чувствително намаление,безплатен Интернет или каквито други екстри измислите, но не трябва да се допуска намаляване на  цените. Веднъж като свалите цените, после е много трудно да ги възстановите. Отливът на туристи ще е много по-голям. Ще намалите качеството, което е недопустимо. Не намалявайте цените!

-С една дума,да приемат последствията от кризата философски

-Вече имах възможност да отбележа пред представителите на туристическия бизнес,на които благодаря за вниманието с което ме изслушаха, че не трябва да се паникьосваме и да се чувстваме зле.За туризма непрекъснато се говори,че е в криза.През м.май тази година във Франция имаше обилни снеговалежи. Реките започната да преливат в страни от Централна и Източна Европа.Изригна вулкан,чийто облак се оказа опасен за самолетния транспорт,който е основен за предвижването на туристите.Икономическите последици от вулканичното изригване само за първите пет дни възлизат грубо на 1,6 млрд евро,което от друга страна обаче обаче е около 0,3 % от цялостната прогноза за растеж. Хотелиерите трябва да направят така, че гостите им да прекарат повече време за по-малко пари като се увеличат екстрите за туристите. Така гостът ще придобие  усещането, че получава повече за по-малко пари.

-Докога обаче може да продължи всичко това и какви са очакванията в сферата на международните пътувания и приходите за туризма през настоящия сезон?До каква степен това ще се почувства от туризма в България? 

-Силно се надявам  да започне преодоляването на последиците от икономическата криза.Получените резултати за туризма от последните месеци на 2009 са показателни,че възстановяването на се движи с малко по-висок темп от очакваното.Става въпрос за ръст от 2 %, а през първото 3-месечие на 2010 тази тенденция се запазва.На тази база може да се прогнозира,че ръстът на пътуванията с цел почивка през настоящата година ще варира в рамките на 3-4 %. В Европа,където икономиката се възстановява по-бавно,отколкото в други региони,ръстът на международния туризъм ще бъде по-нисък-между 1 и 3 %. В Азия и Тихия океан,където икономиките започнаха да се възстановяват по-рано,ръстът ще е малко по-висок.

Няма как България да не бъде засегната от ниския темп на възстановяване на икономиките в някои европейски страни.От друга страна обаче страната ви ще спечели от близостта с такъв важен пазар какъвто е германският,тъй като в ситуации на тази,потребителите предпочитат да пътуват до дестинации по-близо до дома им.

– Това означава,че по принцип в условия на криза печелят по-евтините дестинации,към които ще се насочат и такива туристи,които досега са били склонни да отделят повече средства за почивка.Сравнена със съседни и по-далечни региони страната ни изглежда като оазис на сигурността.Все повече се говори за устойчиво развитие на туризма,а светът става все по-неустойчив.Увеличават се и терористичните актове в туристическите дестинации.Доколоко бранша може да се справи с тях?

-Трябва да си даваме сметка,че туризмът е индустрия на услугите и удоволствията,която е привлекателна и за терористите. Терористичните акции срещу туризма  не могат  да бъдат спрени, както и самолетните катастрофи.Съществуват реални заплахи и от различни заболявания –птичи грип, луда крава, свински грип и какво ли не. Има ги,но трябва да ги преживеем някак си, няма как. Много от хотелите по света са подготвени и персоналът е обучен как да разпознава терористи и да неутрализира  нападенията им в зародиш.Дял за това има и ИХРА.Надявам се,че Вие сам се убедихте от лекцията на Луиз Лабез-член Комитета по сигурността на Франция и привлечен от нас като експерт за борба с тероризма. 

-След визитата в нашата страна  идва ред на Буенос Айрес и на всичко останало по план-график.Включва ли този план завръщане в България?

-Не очаквах този въпрос,но отговорът ми е,да.Не го казвам от куртоазия.Имам планедин ден да се сдобия с хотел в България.Но не само у вас,а и във всяка една от балканските страни като по този начин ще заработи балканска хотелска верига.Замисълът е един ден туристите да са в Македония,на другия и следващите-в Хърватска, Сърбия, България, Гърция  и така хората ще си правят балканска хотелска обиколка в един туристически пакет.Не съм го казвал досега,но се почувствах предизвикан да го споделя.

-И кога възнамерявате да реализирате начинанието си?                                                                                 

  -Колкото се може по-скоро.

 -Разговорът ни стана дълъг,но не всеки ден един журналист може да разговаря с «Папата на туризма»,както Ви наричат помежду си хората от бранша.Благодаря Ви,че проявихте толкова голяма отзивчивост.

-И аз от своя страна бих искал да Ви благодаря за проявения интерес към дейността на ИХРА и към мен като неин председател.

                                                                         

  Ретро интервю на Хаджи  Максим МОМЧИЛОВ

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *