IMG_0726

Ученици в Несебър отбелязаха Световен ден

В  СУ „Любен Каравелов‘ – Несебър отбелязаха Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

Мара МОМЧИЛОВА

 С решение на Асамблеята на ООН от 26.10.2005 г. всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия.

С провеждането на този ден се цели: да си спомним за загиналите хора и изразим съболезнование към мъката на семействата за понесените загуби; да се отдаде необходимото на всички които участват в ликвидацията на последствията от пътнотранспортните произшествия: служителите от бърза медицинска помощ, лекарите, медицинските сестри, служителите от полицията, пожарникарите, консултантите и другите работници, които всеки ден се сблъскват с бедствията, причинени от пътнотранспортните произшествия и изпитват върху себе си тяхното влияние.

Статистиката показва, че от началото на годината загиналите при ПТП у нас са 511 души, а децата сред тях са почти колкото един клас.

IMG_0721-1За да отбележат Световния ден за възпоминание на жертвите при ПТП, ученици от СУ „Любен Каравелов“  от V б и VI в  клас с  класни pъководители Соня Дамянова и Таня Кехайова  проведоха открито занятие по безопасност на движението, като припомниха най-важните правила за безопасно пресичане на пътното платно и поведение в различни пътни ситуации. След това учениците положиха цветя на пешеходната пътека на ул. „Иван Вазов“  и с едноминутно мълчание   почетоха жертвите , загинали при пътнотранспортни произшествия.

За проявата учениците бяха подготвили табла, баджове, а някои от тях носеха и светлоотразителни жилетки, за да напомнят на съучениците си, че редовното им носене през есенно-зимния период може да ги предпази да не стават  жертви на ПТП. На занятието присъстваха и родители на петокласниците, които раздадоха на децата  светлоотразителни ключодържатели. Всички се обединиха около идеята, че безопасността на пътя е споделена отговорност, изискваща ново отношение, култура и толерантност между всички участници в движението.

С цел опазване живота и здравето на децата на пътя в часовете на класа ежемесечно се провеждат занятия, касаещи различни аспекти на поведение и информираност на учениците като участници в движението по пътищата.

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *