768x432fgfefef

Иво Христов за изборните резултати

Иво Христов: Хората, които завлякоха БСП на дъното, в момента критикуват изборните ѝ резултати

Иво Христов: Хората, които завлякоха БСП на дъното, в момента критикуват изборните ѝ резултати

БСП със сигурност бележи голям ръст и той e видим във всички параметри – много повече общински съветници, повече кметове

„Изборът на главен прокурор е законово предрешен, тъй като президентът действа в условия на обвързана компетентност, т.е. той трябва да обнародва това назначение. Разбира се, той има последната дума да прецени точно как ще се аргументира и дали ще прави някакви изявления. Но Конституцията не му дава траектория, в рамките на която да маневрира.“ Това коментира в предаването „РеАктивно“ по Дарик радио Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Според Иво Христов българското общество е изпуснало няколко възможности да рестартира системата : „Имахме избори тази година – местни и европейски. Но гражданите не излизат да гласуват. Как очакват политиците да възприемат този сигнал? След европейските избори бяха изтрити всички вересии на властта – къщите за гости, апартаментите с асансьори и т.н. Борисов прие резултатите като опрощение от страна на гражданите и тутакси им отне демократични права. Бе премахнато машинното гласуване, което даваше възможност за някакъв контрол на обективното броене на гласовете и лиши партиите от финансиране.“

„БСП със сигурност бележи голям ръст и той e видим във всички параметри – много повече общински съветници, повече кметове. У нас, при този опорочен изборен процес, при тези изборни правила, които лишават опозицията от финансиране, този резултат без съмнение е много добър. Тъкмо хората, които завлякоха БСП на дъното, в момента са вътрешните критици на изборните резултати“, коментира Христов. Той допълни, че това е неубедително.

„По времето на Сергей Станишев, който твърди, че БСП се е капсулирала, партията не беше изолирана; управляваше в т.нар. „Тройна коалиция“ с познатия печален край. Ако това е цената на коалиционните споразумения, не мисля, че си струва да бъде плащана“, обясни Христов. „БСП е точно позиционирана като единствена твърда опозиция на властта в момента. Това е единствената значима партия, която никога не е била в коалиция с ГЕРБ, за разлика от всички останали – включително и онези, които днес протестират“, смята българският евродепутат.

Print Friendly

Автор: БСТВ


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *