13335859_10207816341024368_5055727185670938000_n

Приключи изпълнението на проекта „Езикът на Пушкин – свят без граници”

логотоПриключи изпълнението на проекта „Езикът на Пушкин – свят без граници”, по който Общинска организация Русофили – Несебър работи от края на м.април тази година. Той беше одобрен и финансиран от Фонд „Соработничество” в рамките на конкурса за малки грантове „Ние говорим по руски”.

00001Проведе се в месеците, когато навсякъде се честваше 220-годишнината от рождението на великия руски поет Александър Сергеевич Пушкин, признат с основание за родоначалник на съвременния литературен руски език и направил го близък и достъпен за народа.

С творчеството си Пушкин обогати националната култура на Русия, което не означава, че той еднолично е променил съществуващия до този момент език изцяло, че е променил неговата структура, изграждана с векове. Както Максим Горки отбелязва, „народът създава езика.

Разделянето на езика на литературен и народен означава само, че имаме „суров” език и такъв, обработен от майстори. Първият, прекрасно разбрал това, беше Пушкин, който пръв показа как следва да се използва народния словесен материал и как трябва да се шлифова.

Величието на делото на Пушкин се състои в рабирането му, че езикът се създава от народа и че успя да придаде на руския език особенна гъвкавост, действеност и изразно съвършенство, отстранявайки от литературната реч онова, което не отговаря на духа на живия общонароден език.

Целта на конкурса и, разбира се, на проекта „Езикът на Пушкин – свят без граници” беше именно съдействие за популяризирането на руския език, неговото съхранение сред българското население, запазването и разпространението му на основата на партньорството между БПЦ, обществеността, бизнеса и държавните органи.

Като главна цел пред Проекта стоеше задачата за запознаване на учениците от СУ „Любен Каравелов” в гр. Несебър, ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” в гр. Обзор и Професионална гимназия по туризъм „Иван Вазов” в Курортен комплекс „Слънчев бряг” с руската култура и изкуство.

Членове на Сдружение Русофили изнесоха беседи за живота и творчестото на А.С.Пушкин, Ив.Тургенев, запознаха ги с руската музика и живопис.

С учениците от ПГ по туризъм „Иван Вазов” бяха проведени практически занимания по изучаване на руски език, бяха прожектирани анимационни филми с цел подобряване и затвърждаване на наученото в училище.

Викторината, подготвена и реализирана от преподавателката по руски език  Христова беше посрещната с интерес и децата с огромно желание и се включиха в нея. Въпросите обхващаха както творчеството на Пушкин, така и такива, свързани с руската музика и изкуство като цяло.

Подпомагане изучаването на руски език в училищата и сред възрастните вече е традиция в работата на Общинска организация Русофили-Несебър. В рамките на проекта и извън него трябва да се посочи дейността на университетския преподавател Татяна Кабанова.

Тя успешно проведе курс по руски език със служители на ВиК Несебър, отделно в клуба на сдружението два пъти седмично преподаваше на служители от община Несебър и пощенска станция Несебър.

Волонтьорската дейност на Т.Кабанова не е епизодична. Тя помага както на възрастни, така и на деца в овладяването на съвременния руски език, разширява познанията им в областта на руската поезия и литература. Приключването на проекта няма да спре дейността на сдружението в популяризиране на руския език сред малки и големи. От сега започва набирането на желаещи да усъвършенстват познанията си по руски език от края на летния сезон.

Ще продължат беседите с учениците, изучаващи езика в училищата, ще подпомагаме преподавателите с практически занятия, в организирането на обучаващи игри и викторини.

Писатели, художници, поети и други творци, членове на организацията ни, ще провеждат срещи с ученици и възрастни за популяризиране на руския език, изкуство и култура и мотивирането им за четене на руска литература.

Print Friendly

Автор: Христо николов


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *