gagrin

12 април- Световният ден на авиацията и космонавтиката

IMG_6551-1 

     Днес се чества Световния ден на авиацията и космонавтиката и 56 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса.На 12 април 1961 г. в 9:07 ч. московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб „Восток“ с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, дошли да го видят.

      Максим МОМЧИЛОВ                                                                                                                                      

      Три  години по-рано – на 10 юни 2015 г., Несебър влезе в историята на Военновъздушните сили и Военновъздушните сили влязоха в хилядолетната история на Несебър с днешното откриване на паметника на МИГ-21, намиращ се в началото на града.

Официално лентата прерязаха кметът на Несебър Николай Димитров, космонавтите от България и Русия Александър Александров * и Олег Новицки и летецът -о.з. полковник Иван Апостолов. Паметникът е създаден в знак на почит и уважение към летците, които са свързани с община Несебър и по случай 100-годишнината на Българската авиация и Военновъздушните сили.

Постаментът е изграден изцяло с дарителски средства. Кметът на Несебър Николай Димитров в приветственото си слово сподели, че идеята за появата на такъв паметник в града на ЮНЕСКО се е родила от инициативен комитет от будни граждани.

Със съдействието на кмета Димитров, който изпраща писмо до министъра на отбраната, тогава Аню Ангелов, община Несебър получава самолет МИГ-21. „След като паметника бе изграден с дарителски средства, търсехме подходящия момент, в който да го открием официално и когато от Звездното градче- столица на космонавтите в Русия, тази година поискаха съдействие за организиране на техния фестивал „Отечество“ в Несебър, разбрахме, че моментът е дошъл.

С откриването на паметника даваме старт на културните прояви на този фестивал, в който ще има както руско, така и българско участие.“, сподели кметът Николай Димитров.

Космонавтът Александър Александров-герой на България и Съветския съюз, започна своето приветствено слово с благодарност към кмета на Несебър Николай Димитров и всички, които са допринесли за изграждането на постамента на МИГ-21.

„Аз като български представител на руската самолетостроителна корпорация „МИГ“ искам още веднъж да изразя благодарност към жеста на внимание и признание за тези самолети, които и сега стоят на дежурство в нашите военни части и пазят нашето родно небе. Този паметник ще  напомня за величието на Българските военновъздушни сили. Ние сме едни от основоположниците на историята на световната авиация…Този самолет, който стои тук пред вас, мога да кажа, че е един от най-добрите в света, тъй като над 46 страни са го закупили. Той все още лети независимо, че е с дълга история. Нашите внуци и правнуци трябва да помнят и да знаят, че техните деди са наравно с останалите, дали своя принос за развитието на военновъздушните сили.“, каза бригаден генерал Александър Александров.

Летецът–космонавт, герой на Руската федерация-Олег Новицки  благодари за възможността да присъства на официалното събитие  и изрази радостта си, че се открива паметник, който да е в чест на авиацията.

От името на ветераните приветствие поднесе и о.з. полковник Иван Апостолов. Той поднесе благодарност към кмета и към инициативния комитет за реализацията на идеята и запозна присъстващите с достойнствата на МИГ-21.

Людмила Котлова, директор на Културния дом в Звездното градче, съорганизатор на фестивала „Отечество“ също приветства присъстващите: „Много сме щастливи, че сме тук във вашия забележителен град. От името на кмета на Звездното градче Валери Токарев ви поздравявам“.

За съдействието и подкрепата при организирането и провеждането на фестивала „Отечество“ тя поднесе благодарствена грамота на кмета на Несебър Николай Димитров от неговия руски колега Токарев.

Кметът на Несебър получи и два плакета. Единият бе от полк. Димитър Данев, командир на Авиообазата в  Безмер, като на него присъстваха и подписите на всички летци, които в момента работят там. Другият подарък му бе връчен от  капитан Антон Петров, представител на командира на Авиобазата в Граф Игнатиево Иван Лалов.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

* На 7 юни 1988 г. в орбита излита „СОЮЗ-ТМ5 с к-р А.Соловьов ,А.Александров и Виктор Савиних. Корабът се скача с“ Орбиталната станция“ и след 10 дни – на 17 юни екипажът се завръща благополучно на Земята.
Нека си припомним 29 години след тези събития
знаменителна  дата!

Александър Панайотов Александров е вторият български космонавт.
Роден е на 1 декември 1951 г. в Омуртаг, където завършва средното си образование. През 1969 г. е приет в ВНВВУ “Г. Бенковски” коeто завършва през 1974 г. с първия 5-годишен випуск летци-пилоти. Разпределен е в авиополка в Чешнигирово, но се прехвърля в авиополка в Безмер, където лети на МиГ-17. По думите му причината е че по това време полка в Безмер дълго време няма произшествия и той иска да бъде обучаван от най-добрите. През 1977 г. кандидатства и е приет в първата група кандидати за космонавти. Дубльор e при първия космически полет на България през 1979 г. През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания към Академията на науките на СССР в Москва. Получава научна степен „кандидат на техническите науки“ (доктор).

Александър Александров лети от 7 до 17 юни 1988 г. на борда на съветския космически кораб „Союз ТМ-5“ заедно с командира на полета Анатолий Яковлевич Соловьов и бординженерa Виктор Петрович Савиних. Екипажът извършва над 50 успешни научни експеримента, включително изпитание на български храни за космонавти. По време на полета е осъществен телемост на космонавтите с Тодор Живков, предаван директно по Българската национална телевизия.

Военен летец първи клас, заслужил летец, летец-космонавт на Народна Република България. През 2002 г. е удостоен с военно звание бригаден генерал, удостоен с орден „Стара планина“. Герой на Съветския съюз.

 

Print Friendly

Автор: Максим Момчилов


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *