Южното Черноморие постепенно се възстановява след водното бедствие.

Припомняме, наводненията в района взеха четири жертви. Бяха открити телата на съдията от районния съд Мария Москова и нейната дъщеря д-р Даниела Йорданова, както и на двама мъже.

Остава в сила бедственото положение.

Нанесени са щети за десетки милиони левове.

Нормализира се обстановката в пострадалия от наводненията район. Това заяви премиерът Николай Денков след разговор с щаба в Царево.

С помощта на МВР се извеждат туристите. Извършва се оценка на най-спешните ремонти на пътни съоръжения, като в най-кратки срокове ще бъдат осигурени средства от Пътната агевция.

По данни на полицията от 19.00 ч. вчера до 08.00 ч. днес не са получени сигнали за бедстващи хора на територията на Община Царево. Няма данни и за хора в неизвестност.

Засиленото полицейско присъствие по всички пътища продължава.

Извършва се охранителна дейност в зоните с повредена или унищожена собственост на гражданите, за да не се допуска мародерство.

Шефът на пожарната не вини само природата за потопа по Черноморието

Шефът на пожарната не вини само природата за потопа по Черноморието

Причините били комплексни, но и количествата валежи – изключителни

Трафикът по направлението Синеморец – Ахтопол – Царево все още се извършва по обходен маршрут. По-късно днес се очаква основният път да бъде отворен и трафикът да бъде възстановен в нормален ритъм.

Проверява се проходимостта на пътищата в общината и при необходимост се изрязват и преместват дървета и клони.

Приоритет е възстановяването на инфраструктурата. Очаква се на мястото на срутения мост на пътя Царево – Ахтопол да започне изграждането на понтонно съоръжение.

Мостът при къмпинг „Нестинарка“, който вчера пропадна, беше възстановен. Властите обаче призоваха съоръжението да се ползва с особено внимание – да минава по един автомобил. Пуснато е и движението между Синеморец и Ахтопол.

Пари за възстановяване на Черноморието има, увери премиерът Денков

Пари за възстановяване на Черноморието има, увери премиерът Денков

Започват проверки за запушени дерета и лоша инфраструктура

Предстои двата язовира край Царево да бъдат напълно източени за спешен ремонт на стените им, които са повредени от мощната вълна.

Водоподаването в Лозенец е възстановено, както и електричеството в „Арапя“. До обяд се очаква да бъде възстановено и водоподаването в Резово, след подмяна на помпа.

Бавно започна възстановяването и на селата Лозенец, Кости и Фазаново, където десетки доброволци се включиха в почистването на съсипаните райони.

Кметът на Кости Антон Ангелов твърди, че щетите в селото са огромни и положението е трагично. По негови думи 90% от селото е отнесено от пороя.

В помощ на пострадалите в Царево участват и военни, които са в непрекъсната връзка с местите власти.

Кметът на града Георги Лапчев съобщи, че за последното денонощие е възстановен нормалният ритъм на живот. Щетите обаче са огромни.

Йотова не иска Царево да е поредният случай, при който заради властово безхаберие страдат хората

Йотова не иска Царево да е поредният случай, при който заради властово безхаберие страдат хората

Бедствието по Южното Черноморие изисква общите действия на държавата и обществото

Той уточни, че днес ще се направи обход на цялата територия, ще бъде извършен пълен анализ и ще се изготви документацията за междуведомствените комисии.

Без държавата и без нейната помощ няма как да се възстановим, категоричен бе градоначалникът.

Той е убеден, че помощта ще дойде навреме и днес ще докладва лично на премиера Николай Денков.

Община Царево откри дарителска кампания за възстановяване на пострадалите от бедствието.

Екипи на Агенцията за социално подпомагане пък провеждат огледи на място, за да могат пострадалите да кандидатстват за помощ от държавата. Може да се кандидатства за 1512 лева за пострадали къщи и помещения, които се обитават за живеене. Отделно се отпускат и 2500 лева за повредените електрически уреди.

Денков иска помощ без делене при бедствието от небето в Царево

Денков иска помощ без делене при бедствието от небето в Царево

Хората вече са в безопасност, водата се оттича