4 (23)

Шофьори на УМБАЛ Бургас решиха тежък проблем на трудноподвижна жена

На снимките – Юлияна със сестра си и с шофьорите, които осигуриха транспорта й по време на карантината

 

3 (42)Шофьори на УМБАЛ Бургас решиха тежък проблем на трудноподвижна жена и нейното семейство. Те се оказаха единствените, които успяха да разкъсат омагьосания кръг, в който бе попаднала Юлияна Станчева  – да няма кой да я заведе на хемодиализа, защото е на инвалидна количка и карантинирана след COVID.  Сестра й Стефка Мархолева потърси ръководството на УМБАЛ Бургас за да изкаже своите благодарности към хората, решили заплетения случай. Тя е и личен асистент на жената, която е със 100% ТЕЛК.

През септември Юлияна се разболява от COVID.  Лекува се в УМБАЛ Бургас и въпреки многото придружаващи заболявания, сред които микроинсулт и бъбречна недостатъчност, лекарите успяват да я спасят. След изписването е карантинирана у дома. Преди COVID и карантината, тя идва на редовна хемодиализа в бургаската болница.

Пътува с линейка на болницата, която осигурява транспорта на болните на хемодиализа от дома до отделението. Линейките на УМБАЛ Бургас са единствените, които кръстосват цялата област и возят пациентите независимо къде живеят – във вилни зони, в труднодостъпни  махали и села, които са по-близо до Шумен, отколкото до Бургас.

Но транспортът на Юлияна се оказва проблем заради карантината, макар че живее сравнително близо до болницата. Линейките нямат право да качват карантинирани, защото ще се смесят с останалите пациенти на диализа. Карантинираните нямат право да излизат и да ползват градски транспорт, а диализа у дома не може да се направи. Ако се изпуснат процедури, може да се стигне до фатален край.

И сестрата й търси решение. „Звънях къде ли не. Първо помолих за съдействие РЗИ, защото те отговарят за карантинираните. Те ми казаха да се обърна към телефон 112 и да искам линейка на „Бърза помощ“. Оттам пък казаха, че не могат да осигурят линейка в точен час, защото имат само една кола, която вози изписаните болни до вкъщи. А часовете за диализа са точно определени. Освен това линейките на „Бърза помощ“ нямат рампи за инвалидни колички, а сестра ми не може да стъпва“, обяснява Стефка Мархолева.

Обадила се и на „Бургасбус“, за да ползва тяхната услуга за транспорт на лица в инвалидни колички „Позвъни и се вози“. И оттам отговорили, че нямат право да возят карантинирани. Тогава се обърнала за помощ към началника на транспортната служба в УМБАЛ Бургас Красимир Евтимов.

„Той каза, че ще разговаря с ръководството на болницата и ще направи всичко, за да реши нашия проблем. И така стана. След разговора на сестра ми беше изпратена персонална линейка с рампа, която да я взима и връща в точно определените часове – само нея. Благодаря на тримата шофьори, които бяха много човечни, грижиха се за нея, сваляха я и качваха в колата. Искам моята благодарност да стигне до всички институции – до РЗИ, до кмета на Бургас, за да разберат какви добри хора работят в този отдел“, казва Стефка Мархолева.

Тримата шофьори – Димитър Иванов, Стоян Гальов и Анастас Адамов две седмици возят Юлияна на диализа. „Обличахме се, слагахме маски, колата също беше дезинфекцирана. Не виждаме кой знае какъв проблем в това. Радваме се, че успяхме да помогнем и бихме го направили отново за всеки друг пациент, но дано не се налага“, посочват те.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *