8-3

Честваха в Несебър 80- годишнината на летеца о.з.полк. Иван Апостолов

Сдружението на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резервите-Несебър честваха 80- годишнината на летеца о.з.полк. Иван Апостолов от град Балчик

Максим МОМЧИЛОВ

     По покана на председателя от Сдружението на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/-Несебър  в клуба на  организацията гостуваха членове на СОСЗР- гр.Балчик. На събитието присъстваха освен членове от двете организации и руски граждани от сдружение „Русофили” – Несебър.

8-2 IMG_0482На преминалата в приятелска и задушевна атмосфера среща председателят на УС на СОСЗР-Несебър о.р. подполк. Христо Николов връчи поздравителен адрес на военния летец о.з. полк. Иван Апостолов по случай неговия 80-годишен юбилей.

Освен поздравителния адрес о.р. подполк. Хр. Николов връчи и други подаръци на бележития юбиляр, сред които и резбована икона на Св.Георги Победоносец.

След това Героят на труда на Русия Анатолий Михеевич Суровцев, член на Централното управление на Всерусийската обществена организация на Героите, Кавалерите на Държавни награди и Лауреатите на Държавни премии „Трудова доблест на Русия” връчи удостоверение и почетния знак на организацията „ Трудова доблест” като израз на уважение към юбиляра за неговата дългогодишна дейност в укрепване на дружбата между народите на България и Русия.

Полк. о.з. Иван Апостолов е родом от с. Баня, община Несебър.Завършил е ВНВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия и ВМЕИ – София. Летял е 21 г. на бойни самолети за охрана на въздушната ни граница. Достигнал до върховете на летателното майсторство той е обучил и много млади летци. След пенсионирането си 8 години е летял на спортни самолети и 16 г. на мотоделтапланери. Като летец във военната ни авиация има над 500 бойни полета. О.з. полк. Иван Апостолов е автор на биографичната книга „На границата на възможното“ в която описва бойния си път и историята на ВВС на България.

Авторът казва:  „Това не е книга за личността Иван Апостолов, а за българската авиация в годините на нейния апогей – от 1958 до 1995 г. Защото аз съм само един от всички тези пилоти и не се различавам от никого“. Книгата разкрива различни моменти от живота в авиоподеленията в Каменец, Равнец, Балчик.

О.з. полк. Иван Апостолов е председател на УС на СОСЗР-Балчик.

Приятелите и колегите си юбилярят зарадва с няколко  класически мелодии, демонстрирайки, че владее не само до съвършенство бойните самолети, а и пианото.    Настроението бе допълнително повишено от изпълненията на Александър Кузнецов от Свети Влас – военен пенсионер от спецчастите на руската армия, участник и организатор на международния бардовски фестивал „Есенен резонанс”.

Това беше втората поредна среща между представители на организациите на СОСЗР от Несебър и Балчик. Споделянето на опита между тях ще спомогне за по-активен и организационен живот и ще разнообрази ежедневието на членовете им.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *